Coffeeshop Berkel-Enschot: ondernemer aan zet, gemeente Tilburg blijft afzijdig

Burgemeester Weterings van Tilburg bespreekt situatie rond beoogde coffeeshoplocaties en kondigt aan dat de gemeente geen rol zal spelen bij de overeenkomst tussen de eigenaar en huurder. Ondernemer moet voor 21 juli de vergunningsaanvraag indienen.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Burgemeester Weterings van Tilburg heeft aangegeven dat de gemeente op dit moment geen rol zal spelen in de overeenkomst tussen de eigenaar en huurder van het beoogde pand voor een coffeeshop in Berkel-Enschot. De verantwoordelijkheid ligt bij de ondernemer, die uiterlijk 21 juli zijn papieren voor de vergunningsaanvraag bij de gemeente moet indienen. De beoordeling van de aanvraag zal plaatsvinden binnen dertien weken, waarbij de gemeente nog wel een rol zal spelen. Dit verklaarde de burgemeester na afloop van een besloten bijeenkomst in het dorp vorige week woensdag.

Protest tegen coffeeshop in Berkel-Enschot groeit

Na de bekendmaking dat het pand op Koningsoord 134 in beeld is voor een coffeeshop, heeft de winkeliersvereniging gewezen op de onderlinge afspraken die zijn vastgelegd in een splitsingsakte. Volgens deze akte, waarin de rechten en plichten van de eigenaren van woningen en commerciële ruimtes in Koningsoord zijn vastgelegd, is de handel in en gebruik en teelt van hard- en softdrugs niet toegestaan.

Het nieuws heeft geleid tot ruim 4400 protesthandtekeningen van mensen die de locatie ongeschikt vinden, vooral vanwege het grote aantal gezinnen en kinderen in het winkelcentrum. Ondanks het gesprek tussen vertegenwoordigers van de dorpsraad, winkeliersvereniging en de burgemeester, is de onrust nog niet volledig weggenomen. De burgemeester heeft begrip getoond voor de bezorgdheid, maar benadrukt dat de gemeente wel mogelijkheden ziet voor de coffeeshop.

Fout bij afstandscriteria leidt tot annulering Verdiplein als coffeeshoplocatie

Naast Koningsoord was ook het winkelcentrum Verdiplein in Tilburg in beeld voor de vestiging van een nieuwe coffeeshop. Echter, burgemeester Weterings heeft vorige week dinsdag medegedeeld dat de gemeente een fout heeft gemaakt bij de afstandscriteria. Binnen een straal van 250 meter bevindt zich namelijk een jongerencentrum, wat volgens de regelgeving niet is toegestaan. Deze fout heeft geleid tot het definitief annuleren van de coffeeshop op het Verdiplein. De locatiekeuze voor de coffeeshop is gemaakt door middel van een loting, waarbij negen mogelijke locaties betrokken waren. Met het afvallen van Verdiplein komt nu lotnummer 3 in beeld als nieuwe beoogde plek. De exacte locatie wordt echter niet bekendgemaakt door de gemeente.

Burgemeester Weterings heeft aangekondigd om na de recente ontwikkelingen een pas op de plaats te maken en de bijeenkomsten af te wachten. Vandaag staat er een bijeenkomst met de gemeenteraad gepland om de kwestie van de coffeeshops te bespreken. Na deze bijeenkomst zal de burgemeester beoordelen hoe het proces verder moet verlopen.