Coffeeshops Apeldoorn niet meer zeker over gedoogverklaring

Mogelijk gaat ook het coffeeshopbeleid op de schop.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Zij die al langer in de coffeeshopbranche meelopen zullen wel al bekend zijn met de term ‘schaarse vergunningen’. Ook in Apeldoorn zijn de coffeeshops hun gedoogverklaring niet meer zeker, zo berichtte de Stentor afgelopen weekend.

Update, 11 januari: Coffeeshops Apeldoorn verenigen zich in Platform Coffeeshops Apeldoorn

Valt een gedoogverklaring onder schaarse vergunningen?

De gedoogverklaring die coffeeshops nodig hebben zou namelijk volgens een uitspraak van de Raad van State ook vallen onder schaarse vergunningen, zo concludeert de gemeente Apeldoorn. Dat terwijl bij een vergelijkbare situatie in Roermond recentelijk werd bepaald dat een gedoogverklaring niet onder de schaarse vergunningen vallen.

Op dit moment zijn er vijf coffeeshops in Apeldoorn, waarvan vier in het centrum en een in een woonwijk, namelijk coffeeshop Power Flower van Platform Cannabis Ondernemingen Nederland (PCN) voorzitter Derek Kent. In een reactie laat hij weten aan De Stentor: “Het toepassen van het schaarse recht op deze branche heeft veel meer neveneffecten dan gedacht. Dat de gemeente die niet meeneemt is logisch, want het is niet haar vakgebied. Maar dan lijkt het me logisch dat je informatie inwint op de juiste plekken.”

Ook coffeeshopbeleid Apeldoorn mogelijk op de schop

Omdat er een beperkt aantal coffeeshops mogelijk zijn in de gemeente en er vermoedelijk belangstelling is van meer ondernemers, wil de gemeente het proces nu transparant maken. Met alle gevolgen van dien. De procedure zou op dit moment worden uitgewerkt door de gemeente. De huidige coffeeshopondernemers hebben melding gekregen dat de gedoogverklaring die ze hebben nog een jaar geldig is, waarvan de eerste over anderhalf jaar zouden vervallen. Wat daarna volgt is een aanbesteding.

Mogelijk gaat ook het coffeeshopbeleid op de schop, met als aanleiding deze veranderingen.