Coronamaatregelen versoepelingen: horecagedeelte coffeeshops open, sluitingstijd middernacht

Door de coronamaatregelen van 10 juli zijn de maatregelen weer wat aangescherpt, waardoor de maximale sluitingstijd van de coffeeshops naar middernacht (00.00 uur) is gegaan.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Eerder werd bekend gemaakt in een ingelaste coronamaatregelen persconferentie dat er, zoals het er nu naar uit ziet, vanaf 5 juni meer versoepelingen gaan plaatsvinden en eerder dan aangekondigd. Voor de coffeeshops betekent dit dat ze weer volledig open gaan (het horecagedeelte ook), mits aan de voorwaarden wordt voldaan.

Coronamaatregelen update, 15 februari: geen 1,5 meter, vaste zitplaats, meer in coffeeshops

Update, 21 december: Corona maatregelen: openingstijden coffeeshops voor afhaal ongewijzigd

Update, 14 september: coronatoegangsbewijs vanaf 25 september bij zitten coffeeshops, niet bij afhalen

Update, 10 juli: corona maatregelen zijn vanaf 10 juli weer aangescherpt. Voor de coffeeshops betekent dit concreet dat ze uiterlijk tot middernacht 00.00 uur geopend mogen zijn.

Update, corona versoepelingen aangekondigd op 18 juni vanaf 26 juni: met de aangekondigde coronamaatregelen versoepelingen vanaf 26 juni die vandaag zijn aangekondigd zal het niet meer nodig zijn een mondkapje te dragen als je 1,5 meter afstand kunt houden. Die 1,5 meter afstand houden blijft wel gewenst. Evenals een vaste zitplek. Delen van joints wordt niet aangeraden (tip van ons, niet van de overheid). Verder mogen de coffeeshops open zolang als ze mogen en willen van de gemeente. Reminder: sinds april vorig jaar mag je niet meer tabak roken binnen in de coffeeshop (ook niet in een joint). Andere voorwaarden blijven gelden zoals hieronder is beschreven. Mocht dit niet zo zijn zullen we dit artikel updaten.

Daar was enige verwarring over. In een eerdere versie van dit artikel maakten we op uit de ene berichtgeving dat alleen het afhalen naar 22.00 ging, maar volgens een andere pagina van de rijksoverheid leek dat het horecagedeelte wel open mocht. Daarom hebben we het even nagevraagd bij het ministerie per email en via Twitter. Via Twitter kwam al vrij snel een reactie:

Maar wat zijn de voorwaarden?

De voorwaarden volgens rijksoverheid.nl zijn:

  • Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht. Zitplekken aan de bar zijn niet toegestaan.
  • Eet- en drinkgelegenheden mogen open zijn tussen 06:00 en 22:00.
  • Er wordt gewerkt in shifts. Gasten arriveren dus op een vast tijdstip. Er zijn maximaal 2 shifts per tafel per avond tussen 18.00 en 22:00 uur mogelijk.
  • Zelfbediening is niet toegestaan.
  • Entertainment, zoals liveoptredens of videoschermen, is niet toegestaan. Alleen achtergrondmuziek is toegestaan.
  • Een reservering, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht. Er mag voor maximaal 4 personen tegelijk worden gereserveerd. Dit is met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar en personen uit hetzelfde huishouden. Het personeel in de horecasector wordt geadviseerd om twee keer week een zelftest af te nemen. Hierover worden afspraken met de sector uitgewerkt.

Eerste versoepelingen coffeeshops sinds 14 oktober 2020

Het zijn de eerste versoepelingen voor de coffeeshops sinds 14 oktober 2020 toen werd besloten dat het horeca gedeelte dicht moest van de coffeeshops, maar het afhalen bleef mogelijk. Het horeca gedeelte was eerder terug open gegaan op 1 juli 2020, maar de meeste coffeeshops bleven bij alleen afhaal.

Sinds april 2020 is de coffeeshop ook nog eens tabaksvrij. Erg druk was het dan ook niet in die paar maanden. Niet vergeten dus wanneer je na 5 juni weer in de coffeeshop wilt blijven zitten. Puur roken mag gelukkig wel, evenals verdampen en edibles uiteraard.

Erkenning voor de coffeeshops

Wel is de corona pandemie erkenning voor de coffeeshops geweest dat zij tot de essentiële voorzieningen behoren.