Vandaag op woensdag 26 oktober 2022 presenteerde Prof. dr. Karl Lauterbach het conceptontwerp voor de Duitse legalisering van cannabis. Dit gebeurde tijdens een persconferentie, amper een week na vermeende gelekte documenten.
Update, 16 augustus 2023: Duitse kabinet akkoord met wetsvoorstel om cannabis te legaliseren
De Duitse minister van Volksgezondheid draaide niet om de hete brij heen. De positie van de Duitse regering is bekendgemaakt, daarover hieronder kort meer. Belangrijk is echter de positie en procesverloop, welke nu duidelijker zijn geworden.
Plotwending in proces legalisering
Lauterbach benadrukt keer op keer het doel en de methode in zijn bekendmaking. Het doel is het beschermen van de volksgezondheid. De methode daarvoor is het verkennen van de effecten van cannabis legalisering.
In aanloop naar het opstellen van een wetsontwerp wordt nu een ietwat ongebruikelijk pad bewandeld. Het kader dat nu bekend is via het conceptontwerp wordt voorgelegd in de Europese Unie. Het wordt onderkend dat er nog enigszins conflicterende punten kunnen zijn, maar als voorlegger is dit voldoende.
Van belang is dat de basis van de geplande legalisering volksgezondheid is
Er wordt aangegeven dat in het kader van EU- en internationaal recht verkend wordt in hoeverre de interpretatie van het ontwerp past bij het beschermen van de volksgezondheid. Het komt neer op een invulling van het legale, onder voorwaarden gestelde handelen dat niet beschreven is in de huidige wetten en afspraken (legale teelt, verkoop en bezit).
Van belang is dat de basis van de geplande legalisering volksgezondheid is. Wanneer de Europese Commissie het voorstel afwijst zal een andere basis gevonden moeten worden. Het antwoord van de Europese Commissie wordt ‘spoedig’ verwacht.
Belangrijkste punten ontwerp legalisering vertaald
De onderstaande punten zijn een vertaling van de pagina op de website van het Duitse ministerie van volksgezondheid.
Morgen, donderdag, volgt een diepergaand artikel aangevuld details en alles wat we live vertaald hebben qua vragen en antwoorden tijdens de persconferentie.
We gaan dan in op de diverse vraagstukken rondom het ontwerp, waarom het lastig wordt om het ontwerp af te keuren in de EU en het bijgewerkte tijdspad. Nu de highlights:
- Cannabis en Tetrahydrocannabinol (THC) worden niet meer als verdovend middel geclassificeerd.
- De productie, levering en distributie worden toegestaan binnen een overheid gecontroleerd kader onder licentie.
- De aankoop en het bezit met een limiet van 20-30 gram cannabis voor consumptieve doeleinden in de private en publieke sfeer worden zonder straf toegestaan.
- Thuisteelt wordt onder voorwaarden toegestaan.
- Lopende onderzoeken en -strafzaken worden beëindigd en/of geseponeerd wanneer deze onder de nieuwe wetgeving niet langer strafbaar zijn.
- De verkoop kan middels een leeftijdscontrole in speciaalzaken en apotheken plaatsvinden.
- Reclame uitingen voor cannabisproducten zijn niet toegestaan.
- Er zijn eisen vastgelegd die de kwaliteit en zuiverheid van producten garanderen.
- Als minimumleeftijd voor de verkoop en aankoop wordt uitgegaan van het voltooide 18e levensjaar. Indien relevant wordt een bovengrens aan THC gehalte aangehouden tot het 21e levensjaar.
- Er is voorzien dat er een bijzondere belasting, te weten een cannabisaccijns, wordt ingevoerd.
- De aan cannabis gerelateerde voorlichting en preventie activiteiten, zo ook de doelgroep specifieke advies- en behandelingsvoorzieningen worden uitgebreid.
De verdere details voor zover bekend zijn te downloaden via de website van het Duitse ministerie van volksgezondheid. Inmiddels staat deel 1 over de aspecten relevant voor de consument van een drieluik artikelen door Jef online waarin hij dieper in gaat op de Duitse cannabis legalisering standpunten.