ENCOD publiceert overzicht Europese drugsbeleid hervormingen en de rol van de Civil Society

De European Coalition for Just and Effective Drug Policies (ENCOD) publiceerde eerder deze maand het ' Civil Society and Drug Policy 2020: An overview of European Drug Policy Reform and the Role of Civil Society' rapport.

0
ENCOD
- Advertentie -

De European Coalition for Just and Effective Drug Policies (ENCOD) publiceerde eerder deze maand het Civil Society and Drug Policy 2020: An overview of European Drug Policy Reform and the Role of Civil Society rapport.

Civil Society and Drug Policy 2020: An overview of European Drug Policy Reform and the Role of Civil Society rapport

Aanleiding voor de publicatie van het overzicht was de 63e sessie van de Commission on Narcotic Drugs (CND), waaruit goed nieuws voor cannabis uit voort kwam. De VN stemde namelijk in met de WHO aanbevelingen om cannabis uit lijst IV te halen in een historische stemming.

Het benadrukt daarnaast de urgentie van cannabisregulering

Het rapport wijst op de noodzaak om de criminalisering van drugsgebruik uit de wereld te helpen in die Europese landen waar acties in verband met persoonlijk gebruik strafbaar blijven. Het brengt het perspectief van de Civil Society over aan besluitvormers en moedigt hen aan om een drugsbeleid dat de rechten van individuen effectiever beschermt, de volksgezondheid waarborgt, evenals
verbetering van de veiligheid in heel Europa voor alle burgers. Het benadrukt daarnaast de urgentie van cannabisregulering. Bovendien beschrijft het de Europese PWUD-beweging, haar claims en protestinstrumenten. Uiteraard is er ook aandacht en input van Nederland in het rapport.

Via de mail liet Ana Afuera, lid van het ENCOD Executive Committee en drijvende kracht achter het rapport, het volgende:

Het rapport bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over mensenrechten en drugsbeleid. We beschrijven vijf interessante trends op dit gebied, vooral opmerkelijk zijn corruptie, willekeur en het stigma.

Het tweede deel gaat over cannabis, de dekking voor patiënten van de regelgeving voor medicinale of therapeutische doeleinden, thuiskweek als wijdverbreide praktijk in Europese landen, en de Cannabis Social Clubs. Vervolgens maakt het een overzicht van de hervorming van het cannabisbeleid in heel Europa, waarbij de urgentie van cannabisregulering in enkele van de geanalyseerde landen wordt benadrukt: Italië, Nederland, Frankrijk, België en Spanje.

Het laatste deel gaat over de kenmerken van de Civil Society dat zich bezig houdt met drugs en in welke landen het tijd is om een ​​diepgaande bijdrage te leveren aan het formuleren van beleid. Het beschrijft de claims en tools die ze gebruiken om hun doelen te bereiken.

Kortom, we eisen een menselijker drugsbeleid dat rekening houdt met de bestaande vraag, zodat mensen die drugs gebruiken deze op een minder schadelijke manier kunnen gebruiken met volledig beschikbare informatie.

Ook op Europees niveau was er vorige week goed nieuws, een andere aanleiding voor deze publicatie. De Europese Commissie zei namelijk dat CBD NIET drugs is en als voedsel kan worden aangemerkt.

Ga, of blijf, ENCOD steunen

ENCOD, bekend bij cannabisindustrie veteranen door de inzet van wijlen Joep Oomen (1961-2016), is op de weg terug na het overlijden van Joep.

ENCOD (…) is op de weg terug na het overlijden van Joep

Eerder dit jaar wist het de belangrijke Economic Social Council of the United Nations (ECOSOC) te vergaren. Dat maakte het bijvoorbeeld mogelijk om in samenwerking met 193 NGO’s om gezamenlijk een statement in te dienen bij de VN over medicinale cannabis.

Het is dan ook een belangrijke zaak om organisaties zoals ENCOD te blijven steunen, of voor het eerst te gaan steunen. Daarvoor ga je naar de website. Vanuit Nederland is en blijft Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod in ieder geval lid en blijft daardoor ook op Europees niveau actief.

Klik hier om het rapport in te kijken.