Enige ‘coffeeshop’ op Bonaire heeft de deuren gesloten

Via de rechter had de ondernemer proberen af te dwingen dat het wel een volwaardige coffeeshop mocht worden, maar de rechtbank ging daar niet in mee.

0
Bonaire
- Advertentie -

De enige zogenaamde ‘coffeeshop’ van Bonaire heeft zijn deuren gesloten nadat eerder deze week al bekend werd dat het cannabisbeleid op de BES-eilanden niet gelijk zal worden getrokken met het Nederlandse cannabisbeleid.

‘Coffeeshop’ op Bonaire verkocht nooit echt daadwerkelijk wiet

We schrijven bewust ‘coffeeshop’ tussen haakjes omdat de desbetreffende winkel nooit daadwerkelijk cannabis verkocht, maar wel allerlei cannabis gerelateerde producten. Via de rechter had de ondernemer proberen af te dwingen dat het wel een volwaardige coffeeshop mocht worden, maar de rechtbank ging daar niet in mee.

Dat terwijl het wel overal te verkrijgen is: “Toeristen die in mijn shop om wiet komen vragen, moet ik zeggen dat het illegaal is. Vaak hebben ze dan na een halfuurtje op straat alsnog iemand gevonden. Ze komen in de winkel terug voor wat vloei en dergelijke,” liet de ondernemer weten.

Zie ook de reportage hieronder.

Nu ook de minister heeft aangegeven het cannabisbeleid niet gelijk te trekken met Nederland, blijft het voorlopig onmogelijk om een coffeeshop te openen op Bonaire of een van de andere twee eilanden.

Recente ontwikkelingen BES-landen en Caribisch gebied

Een petitie die opriep tot de legalisatie van cannabis in Bonaire leverde twee jaar geleden 621 handtekeningen op. Sindsdien is de Cannabis Vereniging Bonaire opgericht om voor de legalisering van cannabis te lobbyen, waarvan een woordvoerder ook in bovenstaande video te zien is.

Op Sint Maarten, dat een autonoom land binnen het koninkrijk is, vroeg juist de overheid in september vorig jaar om hulp op de weg naar een legale cannabisindustrie.

Dat terwijl op Suriname juist werk is gemaakt afgelopen jaar van een wetsvoorstel voor de regulering van de industriële hennepteelt, ondanks dat er blijkbaar al 48 vergunningen zijn uitgeven die echter niet wettelijk kunnen worden nagetrokken.