Gezondheidsminister Luxemburg: binnenkort presentatie conceptwetgeving

Het is toch de bedoeling dat de verkoop van cannabis onder toezicht van de staat zal worden toegestaan als onderdeel van een experiment. Eerder werd alleen gerept over het toestaan van thuisteelt.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Luxemburg bereidt zich al een tijdje voor op de legalisatie van cannabis en verwacht binnenkort eindelijk een conceptwetgeving te presenteren aan de regering. Dat heeft Minister van Volksgezondheid Paulette Lenert vorige week bevestigd in een gesprek met RTL.

Update, 28 juni 2023: Luxemburg legaliseert cannabis als eerste in Benelux, tweede in Europese Unie

Toch een experiment met gereguleerde verkoop van cannabis

Het is toch de bedoeling dat de verkoop van cannabis onder toezicht van de staat zal worden toegestaan als onderdeel van een experiment, vergelijkbaar met de manier waarop Duitsland het wil legaliseren. Eerder werd alleen gerept over het toestaan van thuisteelt. Minister Lenert verklaarde dat deze aanpak ervoor zorgt dat er geen internationale wetten worden overtreden.

De minister is ervan overtuigd dat er binnenkort ten minste een concept klaar zal zijn voor presentatie. Het doel van het experiment is om aan te tonen dat een andere aanpak van cannabis kan leiden tot betere resultaten dan de huidige repressieve beleidsmaatregelen, die volgens de minister nog geen vruchten hebben afgeworpen.

Aanpassingen aan eerdere voorstel na kritiek staatsraad

Na de evaluatie van de staatsraad, die ongeveer een maand geleden werd gepubliceerd met vier kritische noten, werkt het ministerie van Justitie nu aan wijzigingen in het ontwerp wetsvoorstel.

De bijgewerkte versie heeft als doel het decriminaliseren van beperkt bezit van cannabis en het toestaan van de teelt van maximaal vier planten thuis.

Haast geboden

De regeringscoalitie wil de wetgeving graag vóór de Kamerverkiezingen in oktober aannemen, maar dit zal een race tegen de klok zijn. Minister Lenert verklaarde dat Luxemburgse autoriteiten in nauw overleg zijn met andere landen. Het is volgens haar nuttig dat een groot land als Duitsland ook voor legalisatie pleit.

Cannabis Industrie Awards 2023