Niet helemaal zoals gehoopt: 6 lichtpuntjes en 6 minpuntjes van Duitse cannabis plannen

Mauro somt in een opiniestuk zijn lichtpuntjes en minpuntjes op uit de aangekondigde cannabis legalisatie plannen van Duitsland.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Het nieuws van vorige week uit Duitsland over de aanstaande legalisering van cannabis met thuisteelt, clubs en experimenten heeft nu een aantal dagen in kunnen dalen. Het is toch, zoals werd gevreesd door velen, niet helemaal wat we hadden gehoopt. Maar er zijn ook lichtpuntjes. In dit opiniestuk schijn ik mijn licht over de aangekondigde plannen.

De disclaimer

Vooropgesteld was het ook wel te verwachten dat er enige teleurstelling zou zijn. Maar dat is dan ook onvermijdelijk zolang besluitvormers plannen maken voor iets wat ze zelf mogelijk nog nooit hebben gebruikt.

Maar ook: de plannen zijn nog geen wet. Er zal zeker nog aan geschaafd worden voordat het, zover het er nu allemaal uit ziet, in twee delen wet zal worden.

Ik roei echter met de riemen die ik heb in dit opiniestuk, en dat is in dit geval de plannen zoals ze nu op papier staan.

De 6 lichtpuntjes

 • Thuisteelt, zonder limiet op moederplanten: Ja, er mogen maar drie bloeiende planten zijn. Maar dat betekent ook dat de Duitsers naar hartenlust onbeperkt aan de slag kunnen met moederplanten en stekjes.
 • Kweken in clubverband: Het begon met Uruguay, en daarna Malta, maar dat Duitsland nu echt cannabis clubs overweegt zou wijlen Joep Oomen uitermate trots maken.
 • Experimenten: De aangekondigde experimenten zijn in tegenstelling tot volledige legalisering en regulering van de markt, een lichtpuntje en een minpuntje. Het lichtpuntje is dat er in Duitsland geen monopolie is op de kweek van medicinale cannabis net zoals in Nederland, waardoor die bedrijven waarschijnlijk vooraan zullen staan wanneer er geleverd moet worden voor de experimenten. Er zal daardoor naar verwachting niet net zoals in Nederland eerst een lang selectieproces (loting) uitgevoerd moeten worden, waardoor de experimenten theoretisch gezien veel sneller van start kunnen gaan in vergelijking met het wietexperiment in Nederland.
 • Amnestie: In de plannen wordt ook gerept over amnestie. “Iets wat vanaf het moment van de legalisering en decriminalisering niet meer strafbaar is, zal uit de strafbladen worden verwijderd,” gaf de minister aan tijdens de beantwoording van de vragen na de persconferentie.
 • Herziening cannabis in het verkeer?: In de plannen valt te lezen: “De grenswaarden in het weg-, scheeps- en luchtverkeer worden gecontroleerd met betrokkenheid van de relevante gespecialiseerde commissies. Regelgeving over de toelaatbaarheid van rijden onder invloed van cannabis is uitsluitend gebaseerd op de eisen van de verkeersveiligheid.”
 • Grootste lichtpuntje: Onze oosterbuur en toonaangevend land in de EU en in de wereld gaat op een heel andere manier kijken naar cannabis. De invloed op de rest van de EU en de wereld zal hoe dan ook gigantisch zijn.

De 6 minpuntjes

 • Experimenten: De experimenten zijn echter dus ook een minpuntje. Het vertraagt alleen maar het onvermijdelijke, en dat is regulering van de hele keten. Inclusief commerciële teelt en verkoop voor mensen die niet zelf willen kweken of in clubverband.
 • Cannabisrook wordt gelijk gesteld met tabaksrook: Dat is ook zeker wel een minpuntje. In Nederland spreken we over een tabakswet. Maar in Duitsland willen ze dus cannabis daartoe gaan rekenen.
 • Invoering pas in 2024: naar verwachting zal de ‘eerste pijler’ (thuisteelt en telen in clubverband) pas ingaan in 2024.
 • Algemeen reclameverbod voor de verenigingen en voor cannabis: Ondanks dat cannabis in de verste verte niet zo schadelijk is als alcohol, zal er dus een reclameverbod komen. Dat terwijl alcoholreclame gewoon door mag gaan. Ook de verpakkingen moeten neutraal zijn in de clubs.
 • Maximaal 50 gram per maand: Dat lijkt net voldoende voor een gemiddelde gebruiker, maar niet iedereen valt onder dat gemiddelde. Op een feestje bijvoorbeeld wordt er wellicht wat meer gebruikt en dan is het al snel op.
 • Cannabis (Social) Club of toch Cannabis Club: “Consumptie op de terreinen van de vereniging is verboden”, wat het sociale aspect van de club onmogelijk zou maken. Hopelijk komen ze nog tot inkeer. Want dat is juist nu WEL iets goeds aan het Nederlandse beleid.

Nederland kan leren van Duitsland, maar Duitsland ook van ons

Zoals wij van Nederland kunnen leren, kan Duitsland dus ook van ons leren zoals ook coffeeshopbond PCN schreef in een recent persbericht.

Nederland zou bijvoorbeeld ook per direct de thuisteelt toe moeten staan (liever nog wat meer bloeiende planten natuurlijk) evenals telen in clubverband. Niet overal is een coffeeshop namelijk: in 70% van de gemeenten wordt een nuloptie gehanteerd.

Maar Duitsland moet ook zeker de commerciële teelt gaan toelaten en niet gaan lopen sukkelen net zoals Nederland met experimenten.

En natuurlijk moeten leden van de cannabis clubs wel ook in de club moeten kunnen roken en socializen.