Staatsraad Luxemburg: legalisatie cannabis in strijd met VN verdragen

De Staatsraad van Luxemburg erkende dat de geplande cannabis legalisatie is toegestaan volgens EU-wetgeving, maar in strijd is met drie VN-verdragen.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Het plan van de regering van Luxemburg om het kweken van vier cannabisplanten in huis toe te staan, zou in strijd zijn met internationaal recht, zo heeft de facto de hogere kamer van het land, de Staatsraad, laten weten vorige week. Dit zou betekenen dat de wetgevers die het wetsvoorstel hebben ingediend zichzelf blootstellen aan kritiek op internationaal niveau vanwege het niet naleven van internationale wetgeving.

Update, 28 juni 2023: Luxemburg legaliseert cannabis als eerste in Benelux, tweede in Europese Unie

De regering heeft het plan voorgesteld als onderdeel van haar bredere strategie om cannabis te decriminaliseren en de boetes voor het bezit van kleine hoeveelheden te verminderen.

Onder het huidige voorstel zouden volwassen inwoners van het land in staat zijn om vier cannabisplanten per huishouden te kweken, en zou de boete voor het bezit van maximaal drie gram cannabis aanzienlijk worden verlaagd.

Toegestaan volgens EU-wetgeving, maar in strijd met drie VN-verdragen

De Staatsraad erkende echter dat het plan niet volledig zou legaliseren, maar dat het in overeenstemming zou zijn met de bestaande EU-wetgeving, aangezien het gebruik van cannabis thuis onder strikte voorwaarden zou worden toegestaan. Toch zou de voorgestelde wetgeving in strijd zijn met de drie VN-verdragen die Luxemburg heeft ondertekend, waarin staten worden opgeroepen om onderdrukkende beleidsmaatregelen te voeren om drugsmisbruik en -handel te bestrijden, waaronder cannabis.

De plannen voldoen dus niet aan de volledige legalisatie die in 2018 was afgesproken in het regeerakkoord. Het gebruik van cannabis in het openbaar blijft overigens verboden.

Luxemburgs drie buurlanden hebben eerder al hun ongenoegen geuit over de voorgenomen legalisatie, uit angst dat de soepelere regels mensen zouden aanmoedigen om drugs in Luxemburg te kopen en illegaal over de grens te vervoeren. Niettemin heeft Malta twee jaar geleden als eerste EU-land cannabis gelegaliseerd en gaat Duitsland nu vooruit met zijn eigen wetgeving.