Column: Marjon Fisher over gratis wietzaadjes actie ‘OMA-project’

Marjon Fisher vertelt in een gastcolumn over het verstrekken van gratis wietzaadjes via het 'OMA-project'.

0

Binnen enkele afdelingen van ‘de vrouwen van nu’ (de voormalig plattelandsvrouwen), ontstond vorig jaar het idee om samen cannabis te gaan kweken voor medicinale doeleinden. Van de overheid, en de zorgverzekeraars, zijn voorlopig nog geen wonderen te verwachten wanneer het gaat over thuisteelt, of vergoeding voor patiënten. Maar de harde realiteit is, dat sommige patiënten de tijd soms niet hébben om te wachten. Dus zoals één van de dames zei: “als zij ons niet helpen, doen we het zelf wel”. En zo geschiedde. De dames besloten om gezamenlijk enkele planten in de tuin te zetten. Zo deelden ze het risico, de ervaringen, en vervolgens de opbrengst. Om elkaar en patiënten van zorgen en kosten te ontzien. Het project was een succes, en werd gedoopt tot het ‘OMA-project’. Met dit jaar een vervolg (opa’s en mensen die het nodig hebben zijn uiteraard óók welkom).

Uw bijdrage

Voor dit vervolg hebben we uw hulp nodig! Het idee is dat mensen zélf een eigen kring gaan creëren om elkaar te helpen. Om mensen die hulp nodig hebben, samen te brengen met mensen die kwekers ervaring hebben. Of te koppelen aan mensen die voor iemand anders wel een plant willen groeien. Mensen die gewoon zaden, wiet, of bladafval willen doneren. Of die willen helpen in het maken van olie.

Het idee is dat mensen zélf een eigen kring gaan creëren om elkaar te helpen

In samenwerking met Mediwietsite.nl is er een pagina aangemaakt op het forum, onder de naam ‘Het OMA-project: kweek en deel!’. Inschrijven op dit forum is geen verplichting, maar kan gebruikt worden als hulpmiddel. Een laagdrempelige omgeving om advies te vragen, te delen, of om mensen te zoeken uit je eigen omgeving. Maak er je eigen topic aan, of gebruik een whatsapp groep om de staat van je eerste plantjes voor te leggen aan anderen. Tot 9 mei kunnen mensen die het nodig hebben via het forum een persoonlijk bericht met gegevens achterlaten, waarna ze een zadenpakketje met 6 zaden krijgen thuisgestuurd, gedoneerd door zadenbedrijf Dutch Passion.

Wie goed doet…

Tijdens mijn interview van Derrick in de CannaStemBus kwam het ‘OMA-project’ ter sprake. Foto’s van de eerste ‘OMA’s’ van vorig jaar, lieten dames met hun eerste bescheiden plantjes zien. Al snel kwamen er reacties binnen van mensen die zélf een groep wilden opzetten. 

Arwen van der Goot, van coffeeshop ‘t Grasje in Utrecht doneerde enthousiast ruim 1000 zaden voor patiënten en ouderen. Ruim 500 gratis plantjes vonden afgelopen week al een nieuw tehuis.

Een kleine greep uit de mensen die de plantjes in ontvangst hebben genomen:

  • De ouders van een jongen van 9 met epilepsie
  • Een vrouw van 23 met een hersentumor, die inmiddels al 6 jaar langer leeft dan de artsen ooit hadden voorspeld.
  • Een dame die ín de rolstoel belandde door lekkende siliconen, en nu uít de rolstoel kan door cannabis.
  • Mensen met parkinson, longkanker, borstkanker, restless legs syndroom, pijn, en ‘gewoon’ slapeloosheid.

Hoeveel voldoening wil een mens hebben…

OMA project gratis wietzaadjes

De oproep is dus: Draag door een beetje gezonde burgerlijke ongehoorzaamheid een steentje bij, aan een samenleving waar gezondheid en geluk eens vóór gaat! En hou ons op de hoogte! Want ook ‘goed doen’ kan besmettelijk zijn. Aanmelden kan via [email protected] of door Marjon op het forum een berichtje te sturen.

Tekst door Marjon Fisher. Luister ook naar onze podcast met Marjon Fisher