Gweedo over 420 (20 april) en wat het voor hem betekent

Columnist Gweedo over 420 (20 april), waar het vandaan komt en wat het voor hem betekent.

0
420 20 april
- Advertentie -

Het is 20-4 of zoals ze het in The States zeggen 4-20, internationale cannabisdag. Overal ter wereld wordt op deze dag het kruid vereerd met smoke-outs en 420-feesten. Helaas, door de huidige omstandigheden word het net als vorig jaar weer een home- edition. Maar waar komt de term 420 eigenlijk vandaan?

bestaan vele verhalen over

Hier bestaan vele verhalen over. Het zou een politieterm zijn voor het binnenvallen van een kwekerij of een plek waar geblowd werd. Het is de verjaardag van Bob Marley. De dag waarop Jimi Hendrix stierf. Het zou een verwijzing naar cannabis zijn in een liedje van Bob Dylan. Het is het aantal cannabinoïde in cannabis. Nee, geen van de bovenstaande beweringen zijn juist. Wel is het de geboortedag van Adolf Hitler. Maar welke associatie heeft deze man met cannabis? Zijn voorkeur ging uit naar amfetamine. Had hij geblowd, had de wereld er een stuk vrolijker uitgezien. Dit heeft er dus allemaal niets mee te maken.

Waar 420 vandaan komt

Het begon in California, in de vroege jaren zeventig, op een middelbare school in het stadje San Rafael. Hier vormde zich een groepje blowende jongeren die zich de Waldo’s noemden. De groep sprak bijna elke dag na school af met elkaar bij het standbeeld van Louis Pasteur (franse bioloog 1822-1895). Om op een bijgelegen muurtje (wall) samen te zitten en lekker te blowen. Vandaar hun naam “The Waldo’s”.

Het begon in California, in de vroege jaren zeventig

De groep had gehoord van een verborgen kweekplek. Ze spraken met elkaar af om 16:20 bij het standbeeld en besloten op zoek te gaan. De zoektocht kreeg hierdoor de bijnaam “420 Louis”. De zoektocht heeft nooit wat opgeleverd, ze hebben nooit wat gevonden. Al gauw gebruikte de groep de term 420 als codetaal voor cannabis en alles wat ermee te maken had. Een broer van één van de Waldo’s was bevriend met de bassist van de band The Grateful Dead. Toen deze band nabij hun woonplaats wilde neerstrijken regelde de vader van een andere Waldo een verblijf voor de band. Op deze manier raakten de Waldo’s en de Dead’s bevriend en deelden hun passie voor cannabis met elkaar.

Al gauw namen de bandleden de term 420 over. Tijdens optredens riep de band dikwijls op om 20 april om 16:20 uur te gaan blowen. In het begin van de jaren negentig gebruikte het magazine High Times de code 420 voor cannabis de eerste keer. Zij schreven toen over “420 holiday” en “420 smoking”. Hierna zijn steeds meer mensen de code gaan overnemen en staat 420 voor alles wat met cannabis te maken heeft.

Wat 20 april voor mij betekent

Als cannabisconsument en -enthousiasteling is 20 april een feestdag voor mij. Ik neem de dag vrij en doe mij eens lekker tegoed aan een grote variëteit aan cannabinoïden. Vroeger ging ik dan het land in en deed mijn eigen koffieshoptour en belande wel ergens op een blowfeest. Helaas is het dit jaar weer beperkt. Maar ik amuseer me wel, want het buitenseizoen is begonnen!

Now is the time, let’s grow!

Ik krijg dikwijls de vraag: wat is de beste tijd om te beginnen met zaaien? Natuurlijk de internationale dag van de cannabis. Begin je rond deze tijd met ontkiemen dan kunnen ze lekker voorgroeien op een beschut plekje achter het raam. Zo hebben ze de tijd om sterk te worden om na de ijsheiligen (14 mei) naar buiten te kunnen zonder kans op te koude nachten. Dus als je ook plannen had om dit jaar een plantje te kweken? Now is the time, let’s grow! Want hoe meer we op kleine schaal ons eigen kruid kweken, hoe meer we kunnen aantonen dat dat nodig is en dat het ons recht moet worden.

Zelfbeschikking is ons recht. Voer actie, vier feest én voel je vrij. Happy 420!

Gweedo is een cannabis liefhebber, kweker, sympathisant van stichting VOC Nederland, en te volgen via Instagram op @g_weedoKlik hier voor eerdere columns van Gweedo.