Historisch: Eerste legale cannabiswinkel in Europa geopend in Basel, Zwitserland

Met het Zwitserse pilotproject "Grashaus Projects" start de gecontroleerde verstrekking van cannabis voor recreatief gebruik in kanton Basel-Landschaft.

0
Bij de opening van Grashaus Projects werden de eerste THC-producten verkocht aan de eerste studiedeelnemers.
Bij de opening van Grashaus Projects werden de eerste THC-producten verkocht aan de eerste studiedeelnemers.
- Advertentie -

De gemeente Allschwil in het noordwestelijke Zwitserse kanton Basel-Landschaft heeft vorige week geschiedenis geschreven door de eerste legale cannabiswinkel in Europa te openen. Met het Grashaus Projects start een pilotproject voor de gecontroleerde verstrekking van cannabis voor recreatief gebruik en stelt tot 3.950 studie-deelnemers in staat onder begeleiding van getraind personeel een verscheidenheid aan THC-houdende cannabisproducten aan te schaffen, variërend van gedroogde wiet tot edibles.

Kwaliteit, diversiteit en voorlichting in het Grashaus

Op ongeveer 110 vierkante meter verkoopruimte biedt het Grashaus een breed scala aan THC-houdende cannabisproducten die voldoen aan de kwaliteitseisen van de BetmPV en de biologische regelgeving.

Naast wiet zijn ook extracten, vape-liquids, hasj en edibles verkrijgbaar. De winkel herbergt ook merchandise en accessoires van internationaal gerenommeerde merken.

Workshops, voorlichtingsbijeenkomsten en culturele evenementen rond het thema cannabis staan ook op de planning.

Gecontroleerde processen van teelt tot verkoop

Grashaus Projects werkt binnen de studie samen met het Zwitserse track-and-trace-bedrijf Cannavigia om een naadloze transparantie te waarborgen van de productie tot de aankoop van het product. De Cannavigia-software zorgt voor kwaliteitsnormen en naleving langs de hele waardeketen.

De lopende studie, onder leiding van prof. dr. Michael Schaub, onderzoekt de gereguleerde verkoop van cannabis voor niet-medische doeleinden en analyseert maatschappelijke gevolgen voor openbare veiligheid en orde.

Goedkeuring voor pilotproject kwam in mei van dit jaar

Eerder werd er al goedkeuring gegeven voor experimenten in LausanneBaselZürich en Genève.

In Basel zijn ze dus inmiddels gestart met de verkoop van in Zwitserland geteelde cannabis, in augustus in Zürich. Terwijl in Lausanne zijn ze begonnen met de inschrijving en Genève zou moeten volgen in december.

De registratie voor in Bern, Biel en Luzern is net gestart.