Hoera – 2 jaar analyses en internationale verdieping

Jef Martens kijkt terug op twee jaar cannabisindustrie.nl en blikt vooruit met wat je zoal kan verwachten in de toekomst.

0
cannabisindustrie cannabis industrie CBD marktomvang markt wereldwijd cannabis bezorging
- Advertentie -

GEFELICITEERD!

Ja, iedereen gefeliciteerd met alweer 2 jaar cannabisindustrie.nl. Op naar het eerste lustrum! Er is heel wat te vieren, op het moment van schrijven tik ik alweer bijna de 60 artikelen aan. En ik beloof je, voor het einde van juli 2022 bereiken we die mijlpaal ook al.

Tja, misschien val ik in herhaling, maar ook voor mij blijft het gek – ik had nooit gedacht zoveel te schrijven op een publiek medium. Aan de andere kant gaat het steeds beter. Korter, kernachtigere verslaglegging en lange, relevante analyses.

Soms moet je dingen gewoon doen. En door te doen word je beter. Tenminste, ik hoop dat er enigszins groei zit in de stukken die je tot nu toe hebt kunnen lezen. Als het goed is zijn de rode en groene lijnen duidelijk zichtbaar in mijn bijdragen.

De grote thema’s: op politiek vlak is Duitsland en diens legaliseringsplannen natuurlijk dominant. September 2021 hebben we jullie voor het eerst meegenomen naar de politieke wind van verandering in een drieluik.

Gezondheid en veiligheid

Medicinale cannabis: met voorlichting en educatie, toedieningswijzen, onderzoek en ontwikkelingen is zulk een uitgebreid gebied dat ik probeer daar enkele opvallende punten op mee te pakken. Daarvoor spit ik meermalen per week lijsten van nieuw onderzoek door van diverse medische wetenschappelijke journals en vakliteratuur. En natuurlijk krijg ik tips en hints via Twitter en toppers als Hester Kooistra, Stichting PGMCG en de Medical Cannabis Society.

In het tweede jaar heb ik ook meer aandacht voor productvarianten en veiligheid. In aanloop naar het openen van de markt voor het Experiment Gesloten Cannabisketen vind ik het namelijk enorm belangrijk dat we de kansen en beperkingen bespreken van de productsoorten zoals die wereldwijd beschikbaar zijn.

Seriewerk

Vooralsnog blijf ik in meerdelige series werken. Zo diepen we thema’s uit, zoals nu de lopende serie over het aanpassen van het meest verkochte product in Nederland – de kant en klare tabaksjoint. Ik denk dat er vanuit productontwerp technieken nog zoveel te experimenteren valt!

Echter bij het 25-jarig jubileum van de PCN sprak ik coffeeshophouders en bijna iedere partij heeft al een of meerdere keren een aanzet gedaan voor een gezonder alternatief. Gedragsveranderingen zijn moeilijk. Vooral bij langdurige gewoonten – en toch zijn er vele methoden die kunnen werken. Laten we die vooral blijven verkennen en uitproberen.

Toekomstwerk

Er staat een boel op stapel, nationaal en internationaal voor de cannabisindustrie. Dat maakt het ook extra leuk en uitdagend. Meervoudig uitdagend, want het wordt gelukkig steeds drukker qua werk. Het kan dus zijn dat straks artikelen wat korter worden. Het kan ook zijn dat ik op het huidige schema blijf – maximaal 2 artikelen per maand. Met de huidige ervaring lukt het regelmatig om wat vooruit te werken.

Waar gaan we het dan over hebben? Als het aan mij ligt gaan we wat vaker dieper in op productie – met machines, automatisering en software. Maar ook op HR gerelateerde zaken, als hard skills en soft skills voor de diverse rollen in een van de schakels in de cannabissector. Kennis, kunde en vaardigheden.

Een van de spelers in die keten is ook de (semi-)overheid. Wat moeten UWV, de Belastingdienst en andere uitvoeringsorganisaties weten over onze sector? Dat gaan we verkennen – ik hoop hand in hand – aangezien mijn controleur bij de belastingdienst zich nu afvraagt wat een adviseur in de cannabissector nou precies doet. Het antwoord is heel eenvoudig: advies geven, actueel blijven en professioneel begeleiden. Eigenlijk precies hetzelfde als alle andere, ‘normale’ sectoren.

Dank je wel

Mauro, bedankt voor dit platform de afgelopen jaren. En dank voor jou, voor 2 jaar trouw lezerschap en de enthousiaste commentaren wanneer we elkaar zien. Het geeft een enorme boost om te horen dat je interesse hebt in wat ik schrijf en wat mijn dienstverlening is. Dank en tot gauw!