Hooggerechtshof Zuid-Afrika: cannabis clubs zijn illegaal

"Het is echter niet het einde van de weg, aangezien er waarschijnlijk een hoger beroep zal volgen."

0
Zuid Afrika Cannabis Social Clubs
- Advertentie -

Het hooggerechtshof in Zuid-Afrika is het ermee eens dat er niet veel verschil is tussen een dealer van cannabis en een cannabis club. Het hooggerechtshof stelt dat het niet aan de rechtbanken is om te beslissen over de legaliteit van kweekclubs, die zijn opgericht om de drugswet te omzeilen.

The Haze Club zaak afgewezen door het hooggerechtshof van Zuid-Afrika

Op basis van het recht op zelfbeschikking, zijn na de decriminalisatie van cannabis in Zuid Afrika overal Cannabis Social Clubs ontstaan. Een daarvan, The Haze Club, had een inval gehad en wilde via een rechtsgang naar het hooggerechtshof afdwingen dat Cannabis Social Clubs een oplossing is voor mensen die niet zelf willen of kunnen kweken.

In een teleurstellende, maar enigszins niet-verrassende gang van zaken, werd deze week het oordeel in de The Haze Club zaak bekend gemaakt, waarbij hun zaak voor het Grow Club-model werd afgewezen. Er is sprake van een hoger beroep, maar de uitspraak van rechter Slingers bevestigt dat de legalisering van handel en cannabis beleidskwesties betreft en dit valt binnen het domein van de wetgevende macht en niet de rechterlijke macht.

De staat stelde dat de club niet in een privéruimte opereerde en daarmee in strijd was met de wet.

In haar uitspraak zei rechter Slingers dat het toestaan van een kwekers club, zoals voorgesteld door de aanvragers, om te werken in afwezigheid van wettelijke of wettelijke voorschriften en richtlijnen ‘de praktische effecten zou kunnen hebben van het legaliseren van de omgang met cannabis’ .

“Het kan zijn dat de wetgever de wetgeving hiervan in de toekomst voor ogen heeft, maar dat betekent niet dat de rechter daarop moet anticiperen. De legalisering van handel en cannabis betreft beleidskwesties en valt onder het domein van de wetgevende macht, niet de rechterlijke macht.”

“Het is echter niet het einde van de weg, aangezien er waarschijnlijk een hoger beroep zal volgen”

Shaad Vayej, advocaat bij Cliffe Dekker Hofmeyr, die over deze kwestie overlegde voor The High Club, zei tegen The Daily Maverick dat een hoger beroep waarschijnlijk is: “Helaas werd de aanvraag van de Haze Club afgewezen door het hooggerechtshof van Kaapstad. Dit vertegenwoordigt een ongelukkige enge interpretatie van het recht op privacy, wat een privéruimte is en de beperkingen op de privéteelt van cannabis, zoals het Grondwettelijk Hof in Prince 3 voor ogen had.”

“Het is echter niet het einde van de weg, aangezien er waarschijnlijk een hoger beroep zal volgen.”

De zaak werd zou eigenlijk al in juni voor de rechter komen, maar werd uiteindelijk uitgesteld.

Het gehele oordeel van het hooggerechtshof is hier te lezen als PDF.