Legalisering cannabis kan Australië miljarden opleveren volgens onderzoek

De legalisatie van cannabis in Australië zou 28 miljard Australische dollar aan overheidsinkomsten genereren in het eerste decennium.

0
GW Pharmaceuticals Epidolex goedkeuring Australië
- Advertentie -

Cijfers verkregen door de Groenen van het Parliamentary Budget Office (PBO) tonen aan dat de legalisatie van cannabis maar liefst 28 miljard Australische dollar aan overheidsinkomsten zou genereren in het eerste decennium na legalisatie. Dit komt van goederen en diensten belasting, vennootschapsbelasting en 15% omzetbelasting op cannabis. Met een omzetbelasting van 25% op cannabis zouden de inkomsten stijgen tot meer dan $ 36 miljard lieten ze eind januari weten in een persbericht.

Legalisatie cannabis zou 28 miljard Australische dollar aan overheidsinkomsten genereren in het eerste decennium

De modellen voor de Groenen (bekijk hier de PDF) laten zien dat het creëren van een legale markt ervoor zou zorgen dat de illegale cannabisverkoop zou instorten tot slechts 5% van alle verkopen in de eerste vijf jaar dat het bedrijf actief is, waardoor miljarden dollars aan de georganiseerde misdaad worden onttrokken. Het ging er ook van uit dat ten minste 10% van de consumptie in het kader van de regeling afkomstig was van mensen die uit het buitenland kwamen, wat duidt op de financiële voordelen die een markt voor cannabistoerisme voor het land zou kunnen hebben.

De kostenbesparingen in de PBO-kosten omvatten niet de zeer aanzienlijke besparingen van politie, rechtbanken en gevangenissen op staatsniveau door minder cannabispolitie.

Met de 26 miljard dollar die wordt gegenereerd door gelegaliseerde cannabis, zou het mogelijk zijn om serieuze sociale rechtvaardigheidsmaatregelen te nemen, zoals:

  • Verhogen van het percentage werkzoekenden- en jongerentoeslag [met $ 80 per twee weken], of
  • De komende tien jaar meer dan 88.000 extra sociale woningen bouwen om 250.000 mensen een thuis te geven.

Er zou nog meer kunnen worden bereikt met de $ 36 miljard van de hogere 25% cannabisverkoopbelasting.

In 2022 kondigden de Groenen een plan aan om cannabis nationaal te legaliseren via het federale parlement. Details van dat plan zijn hier te vinden.

“We weten dat het legaliseren van cannabis schade vermindert door mensen buiten het strafrechtsysteem te houden. Dit rapport laat zien hoe het ook tientallen miljarden dollars aan overheidsinkomsten zal opleveren”

Greens senator en Justitie Woordvoerder David Shoebridge liet weten in het persbericht: “We weten dat het legaliseren van cannabis schade vermindert door mensen buiten het strafrechtsysteem te houden. Dit rapport laat zien hoe het ook tientallen miljarden dollars aan overheidsinkomsten zal opleveren.”

“Met de inkomsten uit gelegaliseerde cannabis kunnen we nieuwe volkshuisvesting bouwen voor een kwart miljoen mensen of JobSeeker met $ 80 per twee weken verhogen. Dit is een kans om serieus te investeren in sociale rechtvaardigheid”

“Als we cannabis legaliseren, halen we miljarden weg van de georganiseerde misdaad, de politie en het strafrechtsysteem en kunnen we het vervolgens uitgeven aan scholen, huisvesting, ziekenhuizen en sociale ondersteuning.”

“Het Greens-model creëert het recht voor volwassenen om thuis maximaal 6 planten te kweken zonder te worden belast en zonder te hoeven betalen. Deze kostprijsberekening houdt daar rekening mee.”

“Het garandeert ook commerciële mogelijkheden voor coöperaties en lokale ondernemers om cannabis te kweken en te verkopen, onder meer via gereguleerde cannabiscafés.

“De kostprijsberekening gaat ervan uit dat 10% van de cannabis die in het kader van de regeling wordt verkocht, aan toeristen zal worden verkocht, met het potentieel dat dit zou kunnen groeien. Dit groene goud zou de levensader kunnen worden van veel regionale gebieden die momenteel worstelen voor levensvatbare lokale industrieën.

“De gemeenschap wacht al tientallen jaren op legalisering van cannabis. Het is tijd dat het Parlement de achterstand inhaalt en deze kosten zijn nog eens 28 miljard redenen om door te gaan”, aldus de senator.

Eerder onderzoek wees al uit dat de decriminalisering van cannabis op zichzelf al 850 miljoen dollar per jaar zou besparen.

Lees ook Jef Martens zijn analyse over de medicinale cannabisindustrie van Australië.