Nieuwe Hennep Helden column van Gweedo over Nevil Schoenmakers

In een nieuwe column van Gweedo schrijft hij over een andere Hennep Held: Nevil Schoenmakers.

0

Het moet al voor de eeuwwisseling zijn geweest dat ik voor het eerst maar ook het laatst Neville’s Haze rookte, genaamd naar Nevil Schoenmakers. Een Franse kaassoort onder de cannabis, met een dikke, zware, bedwelmende geur. Een zeer indringende geur, zoals wierook in de kerk je bij de neus kan vatten.

Deze “stink-haze” was niet een wietje voor iedereen, je vond het super lekker of helemaal niks.

Neville’s Haze en de ontdekking van de man achter het soortje: Nevil Schoenmakers

Tegenover de Superskunk, de Orange Bud of de White Widows in die tijd, zag deze haze er ook bepaald niet commercieel uit. Het waren dunne lange fluffy topjes. En door de lange bloeitijd van 14 – 15 weken was deze soort een stuk duurder, daardoor ook minder geliefd door de meeste consumenten en commerciële kwekers. Ik had in het begin eigenlijk nooit over de naam Neville’s Haze nagedacht. Zo “groen” als ik was, dacht ik dat het een woordspeling over de duivel was. Maar vrij snel kwam ik tot de ontdekking dat het ging om de voornaam van de persoon die deze soort veredelde: Nevil Schoenmakers.

Hij is ook de grondlegger van onder andere Northern Light, Earl Pearl, Jack Herer en de Silver Haze. Deze soortjes vormde de basis van de meeste soorten die wij nu kennen. Nevil Schoenmakers is geboren in Australië maar zijn ouders waren afkomstig uit Nederland. In een periode in Nevil zijn leven dat het hem niet zo goed ging, besloten zijn ouders hem naar Nederland te sturen. Hij kwam terecht in het plaatsje Lent en woonde daar in een oud landhuis dat later “The Cannabis Castle” genoemd zou worden. Hier pakte hij zijn oude hobby weer op, het kweken van cannabis.

Oprichting The Seedbank of Holland

Al gauw kwam hij erachter dan de Afrikaanse en Colombiaanse soorten, waar hij de zaden van had, niet gedijden in ons klimaat. En ook niet onder kunstlicht. Om aan andere genetica te komen, richtte hij in 1984 het allereerste zadenbedrijf op dat wereldwijd verstuurde, “The Seedbank of Holland” genaamd. In deze periode kwam hij in contact met vele bekende mensen uit de cannabiswereld. Wernard Bruining (Stichting Mediwiet), Karel Schelfhout (Super Sativa Seed Club), maar ook met Dave Watson aka “Sam the Skunkman”. Deze introduceerde Nevil aan zijn soorten, de originele Haze (Haze Brothers), Orange Californië en natuurlijk de Skunk nummer 1.

Alle soorten kruiste hij met elkaar en door elkaar. Hieruit veredelde hij de bekende soorten Big Bud, Hash Plant en Northern Lights. En onder andere de Haze soorten Hawaii x Haze, Durban x Haze en Northern Lights x Haze, domineerden jaren lang alle cannabis cups. Deze laatste, de Northern Lights x Haze wordt de Neville’s Haze genoemd. Niet alleen ging het goed met zijn genetica, ook met zijn zadenbedrijf ging het goed. Door te kunnen adverteren in Hightimes Magazine verkocht hij zijn zaden wereldwijd in grote getale.

Verkoop The Seedbank of Holland aan Ben Dronkers en de oprichting van The Green House Seed Company

Dit viel ook de Amerikaanse DEA op. Op diens verzoek werd hij, op familie bezoek, in Australië gearresteerd. Na ongeveer een jaar is hij op borgtocht vrijgekomen. Waarna hij terug naar Nederland is gekomen omdat hier de verkoop van cannabiszaden wel was toegestaan. Hij verkocht zijn bedrijf, The Seedbank of Holland, aan Ben Dronkers en is nog altijd wereldwijd bekend onder de naam Sensi Seeds. Nevil werkte er nog een tijd als hoofd veredelaar.

Enige tijd later startte Arjan Roskam The Green House Seed Company samen met Nevil op. En in ’97, ’98 en ’99 scoorde Green House op elke High Times Cannabis Cup. Na deze periode trok Nevil zich terug. Hij ging terug naar Australië en begon zich daar in te zetten voor het legaliseren van medicinale cannabis.

Neville's Sour Rainbow OG Naj
Foto: Gweedo

Maar hij leed aan Hepatitis C en dat werd hem fataal. Hij stierf op 30 maart 2019 en werd 63 jaar. Maar zijn cannabis-geest is nog overal. Bij Greenhouse Seeds zijn nog vele soorten van Nevil terug te vinden, zo ook de Neville’s Haze. En mijn vermoeden is dat de Kees’ Oldshool Haze van Super Sativa Seed Club ook genetica zou kunnen bevatten van Neville’s Haze.

Maar ook nieuwe breeders die aan de slag gaan met deze bijna pure sativa. Zo ben ik onlangs in bezit gekomen van enkele reguliere zaden van breeder OG-Naj, een kleine breeder met heerlijke genetica. Hij kruiste een vrouwelijke Neville’s Haze met een Sour Rainbow. Eindelijk weer aparte soortjes, daar houd ik van!

Hou het groen, consumeer cannabis, dans en voel je vrij!

Gweedo is een cannabis liefhebber, kweker, sympathisant van stichting VOC Nederland, en te volgen via Instagram op @g_weedoKlik hier voor eerdere columns van Gweedo. Waaronder die over een andere Hennep Held: Doede de Jong.