Uitspraak Antwerpse Cannabis Social Club Trekt uw Plant op 24 februari

Trekt uw Plant was het geesteskind van wijlen Joep Oomen die ons in 2016 is ontvallen.

0

Bij de redactie was bekend dat vorige week de rechtszaak tegen de Antwerpse Cannabis Social Club Trekt uw Plant zou plaatsvinden. Gisteren werd bekend door een gepubliceerd stuk op De Wereld Morgen van oud-bestuurslid Stefan Van der Mussele dat de uitspraak van de rechter op 24 februari gaat plaatsvinden.

Trekt uw Plant: het geesteskind van wijlen Joep Oomen

Trekt uw Plant was het geesteskind van wijlen Joep Oomen die ons in 2016 is ontvallen. De VZW (de Belgische variant van wat we in Nederland een stichting noemen) staat ondanks dat het al faillissement heeft aangevraagd. In 2010 schreef het nog geschiedenis met het vinden van een maas in de Belgische wet waardoor een Cannabis Social Club kon opereren.

Het zou uiteindelijk tot in totaal drie rechtszaken leiden, waarvan tot dusver twee werden gewonnen.

Hof van Beroep eist nog zwaardere celstraffen en verbeurdverklaringen

Na een grote politie actie tegen de club, de leiding en de leden, beveelde de rechtbank ontbinding en celstraffen tot 20 maanden voor Trekt uw Plant. Een van de drie origineel opgesloten leden heeft inmiddels zelfmoord gepleegd. Afgelopen week werd in het Hof van Beroep (Hoger Beroep in België) nog zwaardere celstraffen en verbeurdverklaringen geëist, aldus oud-bestuurslid Stefan Van der Mussele.

Cannabis Social Clubs in de rest van Europa

Ook in Zuid Afrika vindt er momenteel een rechtsgang plaats rondom een Cannabis Social Club. Eerder vond een Belgische studie Cannabis Social Clubs in 13 Europese landen. In Spanje zijn inmiddels meer Cannabis Social Clubs alleen al in Barcelona dan in heel Nederland. Dat zou zo’n Spanje, mits het de club legaliseert, 200-600 miljoen euro opleveren aan belastingen per jaar. De Europese organisatie ENCOD, waar Joep Oomen de oprichter en kartrekker van was, publiceerde eind vorig jaar nog Europese richtlijnen voor Cannabis Social Clubs.