Opinie: met verticale integratie is niet hoe je een florerende cannabisindustrie creëert

Verticale integratie belemmert een anders florerende cannabisindustrie in Nederland beargumenteerd Mauro in een opiniestuk. En wat wil Nederland nu eigenlijk met de cannabisindustrie?

0
cannabis belastingen Massachusetts cbd olie coffeeshp dizzy duck den haag 5000 clever leaves zkittlez wiet
- Advertentie -

Verticale integratie: het zegt je misschien niets. Maar wanneer je deze twee woorden, Vertical Integration, dropt in een gesprek in de Verenigde Staten of Canada begrijpen ze wel wat je bedoelt. Daarmee doel ik op het fenomeen van verticaal geïntegreerde bedrijfstakken uit de cannabisindustrie, waarmee in principe alle takken van de industrie door een bedrijf (mogelijk ook op een locatie) worden uitgevoerd. Terwijl het juist ook allemaal verschillende kleine bedrijven hadden kunnen zijn.

Telers zouden zich met alleen het telen van cannabis bezig moeten houden en geen verticale integratie

Want het ziet er toch wel erg naar uit tijdens het beperkte Experiment Gesloten Coffeeshopketen, dat de ingelote telers vrijwel het hele proces in handen gaan krijgen. Geen mogelijkheden voor het ontstaan van craft hasj makers bijvoorbeeld, of bedrijfjes die met de geoogste wiet aan de slag gaan om er cannabis houdende drankjes van te maken. Of bedrijfjes die zich juist alleen bezig houden met het veredelen van cannabis en het aanleveren van stekjes.

Onstaat meer werkgelegenheid, meer specialisatie en uiteindelijk ook mooiere producten voor de consument

Telers zouden zich alleen bezig moeten houden met het opkweken van wiet. En niet ook nog met de verkoop, zoals menig coffeeshopondernemer toch graag zou zien die wel zijn ingeloot (of niet werden ingeloot). Waarom? De coffeeshops zijn goed waar ze goed in zijn. Laat het telen over aan zij die daar weer verstand van hebben.

Daardoor ontstaat er meer werkgelegenheid, specialisatie, innovatie en uiteindelijk ook mooiere producten voor de consument. Juist die kwekers uit het Westland om maar een groep te noemen, zouden dit moeten kunnen begrijpen. Daar is het immers de norm om je te specialiseren en de rest van het proces over te laten aan andere ondernemingen. En juist geen verticale integratie.

Wat wil Nederland eigenlijk met de cannabisindustrie?

Maar goed, laten we eerlijk wezen: een florerende cannabisindustrie is ook niet wat de overheid in gedachte had bij het opzetten van het wietexperiment. Helaas.

Ik moet dan ook vaak denken bij het werken aan deze website aan de opening van de laatste aflevering van de zesdelige documentaireserie ‘Cannabis’ die zes weken lang op primetime bij NPO2 op de televisie te bekijken was:

“Vandaag de dag zijn we schathemeltje rijk aan het worden met cannabis. We halen er zo veel geld mee op, dat we er binnenkort iedere Nederlander een basisinkomen mee kunnen geven. De nederwiet die wij anno 2020 kweken, is volgens kenners de beste variëteit cannabis ter wereld. En je moet groter denken. Denk Dutch crafted cannabis bier, Goudse cannabiskaas en beursgenoteerde cannabis bedrijven. We zijn marktleider aan het worden in een miljardenindustrie. We zijn weer helemaal terug… Nee, natuurlijk niet.”

Behalve de beursgenoteerde bedrijven, door overnames van Concious Wholesale door Greenlane (NASDAQ:GNLN) in 2019 en Grasscity door High Tide (NASDAQ:HITI) in 2018, is geen van alles wat is opgesomd in de introductie de realiteit. De grap is dat Lagunitas, onderdeel van Heineken, in Californië wel degelijk cannabis bier op de markt heeft gebracht onder de naam Hifi Hops.

Het kan wel, maar we moeten het ook willen

Eigenlijk wil de overheid het gewoon niet. Vandaar dat het ook een experiment is geworden (lees ook dit stuk in de Volkskrant er maar op na) en niet de invoering van legalisatie en daarmee gepaarde regulering die geldt voor het hele land. Jammer, anders waren we inmiddels sindsdien goed onderweg geweest. En niet nog steeds wachtende op het daadwerkelijke startschot van de wietproef.