SPD Berlijn roept op vertragen inwerkingstreden cannabiswet te voorkomen

De SPD Berlijn wil de mogelijke bemiddelingscommissie van de Bondsraat omzeilen en de uitvoering van de cannabiswet snel vootzetten.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Afgelopen 11 maart 2024 heeft het staatsbestuur van de SPD Berlin een resolutie aangenomen om de legalisatie van cannabis in de hoofdstad te versnellen. Deze stappen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat Berlijn de mogelijke oproep van de Bondsraad om de bemiddelingscommissie in te schakelen omzeilt en de uitvoering van de cannabiswet snel voortzet.

Update, 22 maart 2024: Geen vertraging inwerkingstreden Duitse cannabiswet: Bundesrat akkoord

Strijd tegen vertragingen in de Bondsraad

Een centraal punt van de resolutie is de oproep aan de leden van de Senaat en de Bondsdag om ervoor te zorgen dat Berlijn in de Bondsraad eenheid bereikt om vertragingen van de inwerkingstreden van de cannabiswet te voorkomen.

Er wordt met name benadrukt dat Berlijn in geval van onenigheid met de coalitiepartner op zijn minst onthouding moet betrachten.

Snelle implementatie van amnestieregelingen gevraagd

Verder wordt in de resolutie de onmiddellijke uitvoering van de met de cannabiswet verbonden amnestieregelingen geëist.

Hierbij wordt benadrukt dat het beschikbaar stellen van voldoende personeel essentieel is om deze regelingen efficiënt uit te voeren en de inwoners van Berlijn te ontlasten.

Eendrachtige coördinatie van de A-Länder

Daarnaast benadrukt de SPD Berlin het belang van een gecoördineerde aanpak met andere zogenaamde A-Länder om ervoor te zorgen dat het inwerkingstreden van de cannabiswet niet verder wordt vertraagd. Deze samenwerking moet bijdragen aan een uniforme aanpak binnen de Ampel-regeringen.

Eerder werd al bekend dat nota bene De Groenen mogelijk voor vertraging gaan zorgen in de Bondsraad, waardoor de cannabiswet waarschijnlijk niet 1 april maar 1 oktober zal ingaan. Wat het definitief gaat worden, gaan we op 22 maart leren wanneer de Bonsdraad het wetsvoorstel behandeld.