Bloomberg: coalitie in Duitsland dichtbij akkoord cannabis legalisatie

En bevestigde nou de aanstaande bondskandselier Scholz gisteren in een persconferentie al indirect de aanstaande legalisatie?

0
Duitsland legalisering cannabis monopoly medicinale cannabis cansativa aphria Baden-Württemberg Groenen CDU
- Advertentie -

Eerder deze week liet het gerenommeerde BNN Bloomberg weten dat volgens een anonieme bron betrokken bij de coalitie formatie dat de zogenaamde stoplichtcoalitie in Duitsland dichtbij een cannabis legalisatie akkoord is.

Update, 24 november: Stoplichtcoalitie Duitsland: cannabis regulering in regeerakkoord

Stoplichtcoalitie in Duitsland bijna er uit wat betreft cannabis legalisatie

Nu er ook inmiddels een meerderheid is voor legalisatie in Duitsland, loopt de spanning op. Gaat Duitsland echt over tot de legalisatie van cannabis voordat Nederland dat doet?

Het lijkt er wel op. Alhoewel het zo ver nog niet is.

Er is nog geen definitief akkoord, of überhaupt een coalitie, en nog helemaal geen wetsvoorstel.

Daarnaast is een wetsvoorstel pas ook echt wet als er een handtekening onder staat. Tot die tijd kan er veel veranderen en gebeuren.

Volgens BNN Bloomberg gaan de discussies vooral over de voorwaarden rondom verkooppunten en toestaan van gebruik.

Zoals Jef Martens al schreef eerder deze week:

FDP heeft mogelijk sterke kaarten. Zij hebben redelijk overlap op andere onderwerpen met de partners. De FDP zien een zakelijke opzet met geen ruimte voor privé kweek. Verder zien zij bijvoorbeeld een apotheek als geschikt distributiekanaal.

Zeker op dat laatste is flink commentaar gekomen vanuit activisten die vinden dat je niet naar de apotheek zou moeten als je niet ziek bent. En zij zijn van mening dat het geen echte legalisatie is, als thuisteelt niet zou worden toegestaan.

Op de Duitse medicinale cannabis markt zijn inmiddels ook meerdere internationale (lees beursgenoteerde Canadese Licensed Producers) bedrijven actief in Duitsland. Zo zijn er al bijna 100 verschillende soorten wiet als toppen/granulaat beschikbaar van verschillende partijen, in tegenstelling van vijf soorten van een partij in Nederland.

Aanstaande bondskanselier geeft een hint

Sinds gisteren circuleert op internet de volgende video rond, waarin de aanstaande bondskandselier Olaf Scholz indirect de aanstaande legalisatie van cannabis lijkt te bevestigen.

Hij reageerde namelijk op de bovenstaande manier op een vraag wat een cannabisbelasting zou kunnen opleveren: “Geen idee, dat is niet duidelijk omdat nog nooit een geregistreerd aantal consumenten legaal toegang heeft gehad,” zei Scholz afsluitende met een glimlach.

Mocht Duitsland inderdaad overstag gaan, zal het onvermijdelijk grote gevolgen hebben in de Europese Unie. De verwachting is dat het daarna heel hard zal gaan met de legalisatie van cannabis in de EU.