Nadat Malta als eerste land in de Europese Unie thuisteelt en cannabis clubs (de verkooppunten) legaliseerde, speelde voor het buitenland vooral de vraag: zullen toeristen welkom zijn in de cannabis clubs? Het antwoord werd eerder vandaag gegeven door de net aangestelde voorzitter van de verantwoordelijke overheidsinstantie: ‘Nee, de wet staat niet toe dat toeristen wiet kopen. Het staat geen coffeeshops toe.’
Malta gaat geen cannabis toeristen toelaten net zoals Amsterdam (of Barcelona)
Vorige week maakte de Times of Malta bekend dat rehabilitatie-experts, advocaten en psychotherapeuten de nieuwe overheidsinstantie gericht op cannabis gaan runnen. De voorzitter is psychotherapeut Mariella Dimech, waarvan eerder vandaag door de Times of Malta een interview werd gepubliceerd.
Daarin deed ze een aantal opmerkelijke uitspraken, mogelijk als gevolg van de vraagstelling van de interviewer. Zo bleek dat ze aanvankelijk tegen de legalisatie van cannabis was, maar ze van gedachten is veranderd en nu voorstander is van een harm reduction benadering.
Relevant voor een ieder die dit jaar een ticket wilde boeken naar Malta, zijn haar uitspraken over cannabis toerisme.
We moeten het publiek ook informeren over wat de wet zegt. Sommige mensen stellen zich voor dat overal coffeeshops opduiken die wiet verkopen en dat toeristen naar het eiland komen om drugs te roken. Ze stellen zich voor dat Malta een ander Amsterdam wordt.
Niets daarvan staat in de wet. De wet staat niet toe dat een toerist wiet koopt. Het staat geen coffeeshops toe.
In een reactie laat Andrew Bonello, president van de ReLeaf Malta NGO, het volgende weten: “Mevrouw Dimech heeft gelijk als ze stelt dat er geen coffeeshops zullen zijn, in feite is met de nieuwe wet de enige plaats om legaal cannabis te consumeren in uw privéwoning. Er staat echter nergens dat het toeristen wordt verboden om legaal cannabis te kopen.”
Hij vervolgt: “De Maltese wet is ontworpen om ervoor te zorgen dat lokale consumenten niet langer worden misbruikt door de illegale markt en mogelijke overname door bedrijven. Daarom voorziet het systeem in een gesloten lidmaatschapssysteem waarbij alleen lokale inwoners een aanvraag kunnen indienen. Dit zal de illegale markt ongetwijfeld een nieuwe niche geven en toeristen blootstellen aan onnodige schade (arrestatie, verkoop van synthetische stoffen). In plaats daarvan zou de wet toeristen de mogelijkheid kunnen bieden om vooraf een aanvraag in te dienen en ervoor te zorgen dat ze een product van goede kwaliteit krijgen, zodat ze lokale producten kunnen consumeren, in plaats van slecht bewaarde en gesmokkelde cannabis uit Sicilië, Nederland of Spanje. We begrijpen de angsten van de wetgevers, maar zijn ervan overtuigd dat Malta door een flexibele benadering kan blijven aandringen op een op mensenrechten gebaseerde benadering van het cannabisbeleid, ook voor bezoekende toeristen.”
Daarbij merkt ons contact in Malta op dat er binnenkort verkiezingen zijn in Malta. Niet dat deze mevrouw is verkozen, maar wel de minister die haar heeft aangesteld.
Momenteel zijn er nog geen clubs voor de lokale bevolking in Malta geopend overigens.
Eerder publiceerden we al het wetsvoorstel, evenals een interview en podcast met Andrew Bonello, president van de ReLeaf Malta NGO.