Werkgroep Volksgezondheid stoplichtcoalitie bereikt akkoord over cannabis

Duitse media berichten dat de werkgroep Volksgezondheid van de stoplichtcoalitie in Duitsland er uit is: verkoop legale cannabis voor volwassen moet worden gereguleerd.

0
Duitsland legalisering cannabis monopoly medicinale cannabis cansativa aphria Baden-Württemberg Groenen CDU
- Advertentie -

De werkgroep Volksgezondheid van de stoplichtcoalitie die momenteel aan het formeren is in Duitsland, zou er volgens de Funke Media Group uit zijn: “We introduceren de gecontroleerde distributie van cannabis aan volwassenen voor recreatieve doeleinden in winkels met een vergunning”, aldus de onderhandelaars van de SPD, Groenen en FDP in het rapport van de relevante werkgroep.

Update, 24 november: Stoplichtcoalitie Duitsland: cannabis regulering in regeerakkoord

Werkgroep volksgezondheid stoplichtcoalitie Duitsland is er uit: gereguleerde verkoop legale cannabis voor volwassen

Volgens het rapport moet de betreffende wet na vier jaar worden geëvalueerd op zijn maatschappelijke impact. De drie partijen willen ook modellen uitbreiden voor zogenaamde drugscontroles en harm reduction-maatregelen, zo blijkt uit de Duitse berichtgeving. Met drugscontroles kunnen gebruikers illegaal verkregen drugs laten controleren op hun chemische samenstelling en zo worden gewaarschuwd voor bijzonder gevaarlijke ingrediënten. Dit hebben we ook in Nederland overigens, met uitzondering van cannabis.

Tegelijkertijd willen de partijen de regelgeving voor marketing en sponsoring van alcohol, nicotine en cannabis aanscherpen. “We meten regelgeving keer op keer aan nieuwe wetenschappelijke bevindingen en stemmen maatregelen voor gezondheidsbescherming op elkaar af”, aldus het rapport van de werkgroep in de krant.

Ondanks de financiële baten bij legalisatie, zou de coalitie juist willen legaliseren omdat het de zwarte markt zal drogen wat ook een betere bescherming van minderjarigen en een effectievere verslavingspreventie mogelijk maakt. En vinden ze het verkeerd om miljoenen cannabisgebruikers te criminaliseren.

Weer een stap dichterbij, maar zo ver is het nog niet

Tot dusver is het rapport nog nergens verschenen en kunnen we het dan ook niet bevestigen. Er zijn dan ook weinig details bekend en er is nog niets officieel. Maar inmiddels gaat Duitse en internationale media er wel al mee aan de haal. Natuurlijk is het wel een goed teken.

De stoplichtcoalitie is officieel nog steeds aan het formeren

Volgens een goed ingewijde journalist weten we waarschijnlijk volgende week meer. Maar ook dan is het nog niet zo ver. De stoplichtcoalitie is officieel nog steeds aan het formeren en heeft dus nog geen regering gevormd. Het kan dus op meerdere punten nog steeds mis gaan.

Nadat de regering is bevestigd, wat waarschijnlijk volgende maand gaat gebeuren, zullen ze een wetsvoorstel moeten opstellen of een eerder mislukte wetgeving erbij moeten pakken. Dat klinkt makkelijker dan het lijkt. Er zijn namelijk nogal wat meningsverschillen over hoe dan. Daarna moet het wetsvoorstel nog goed worden gekeurd.

Afhankelijk van de inhoud van het wetsvoorstel, moet het dus eerst door de Bondsdag worden aangenomen, waarna de Bundesrat ook nog het okay moet geven. De Bundesrat is een soort Eerste Kamer (of Senaat), die ook nog eens grotendeels door de conservatieven voor nog tenminste twee jaar in handen is.

Update, 19 november 15:44: volgens de Legal Tribune Online is er nog geen definitief akkoord, bevestigen hun bronnen bij de Groenen.