Wietexperiment documentaire ‘Legale wiet’ 6 en 7 december op NPO2

De documentaire is geproduceerd door gerenommeerde programmamaker Frans Bromet.

0
cannabis industrie canada vs internationale cannabismarkt KvK Canada VS wereldwijd medicinale cannabis industriële hennep legale cannabis verkooprecords
- Advertentie -

De wietexperiment documentaire ‘Legale wiet’ zal op 6 (20:27) en 7 december (14:20) te zien zijn bij NPO2. In de documentaire zijn onder andere Stichting Joinus (Grassmeijers) en Project C te zien. Die laatste werd uiteindelijk niet ingeloot, terwijl Grassmeijers juist wel werd ingeloot.

De documentaire over het experiment gesloten coffeeshopketen, zoals het officieel heet, is geproduceerd door gerenommeerde programmamaker Frans Bromet. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Over de documentaire ‘Legale wiet’

Online is het spaarzaam wat we konden vinden qua informatie, maar toch vonden we deze beschrijving:

Momenteel geldt in Nederland een gedoogbeleid. Coffeeshops mogen wel wiet verkopen, maar niet zelf telen of aanvoeren. De inkoop van wiet gebeurt nu ‘via de achterdeur’. Softdrugs die zij legaal verkopen wordt illegaal ingekocht. Eind 2019 was het startpunt van een vierjarig experiment waarbij onder staatstoezicht gekweekte wiet legaal wordt verhandeld. Het is een omstreden plan met voor- en tegenstanders binnen alle partijen. Het nieuwe beleid moet leiden tot minder overlast en criminaliteit, maar ook daarover zijn de meningen verdeeld.

Frans Bromet – zelf geen gebruiker, ook nooit geweest – hoopt van harte dat het experiment zal slagen. Het huidige beleid staat op springen en is in strijd met de rechtsstaat. Toch heeft ook hij er een hard hoofd in. Er zijn meerdere elementen die aansturen op een mislukking. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de coffeeshops die niet meedoen? Wie mogen er wietkweker zijn? En kunnen huidige telers zich aanmelden voor de aanbesteding? Bromet volgt in ‘Legale wiet’ twee verschillende wiettelers, John en Project C, die mee willen dingen in het experiment. Welke van deze telers kunnen uiteindelijk meedingen in het project, hippie, wiet liefhebber en doorgewinterde kweker John of de opportunistische Project C? Daarnaast interviewt Bromet ook de coffeeshophouders, kritische betrokkenen en zowel voor- als tegenstanders.