Column: Gweedo’s geheel nieuwe rookervaring

In een nieuwe column beschrijft Gweedo zijn geheel nieuwe rookervaring: puur en met een dikkere tip voor een betere ervaring.

0
Nieuwe rookervaring box
- Advertentie -

Om de tabak te mijden heb ik zowat mijn hele ritueel van het draaien en roken veranderd. Ik heb er zelfs nieuwe spullen voor aangeschaft. Zoals een nieuwe opbergdoos, een nieuwe grinder, ander merk vloei en tips, een nieuwe asbak en aansteker.

Bijna 30 jaar geleden rookte ik mijn eerste stickie, dus heb ik in mijn leven al heel wat joints gedraaid. Ik was een oldschool puntzak draaier, hoe tapser hoe beter, was het motto. Waarom een taps toelopende joint? Dat vroeg Derrick, voorzitter van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, zich ook af.

Ik weet het ook niet. Ik deed het omdat iedereen dat zo deed. Zo draaide je nu eenmaal een joint. Vele jaren zat er meer tabak dan wiet in mijn joint. Om dit te doorbreken was het nodig om meerdere gewoontes af te leren.

Een goede tip

In zijn column over puur roken kwam Rens met een tip. Een goede tip, een brede tip!

Voorheen draaide ik altijd met een brede tip maar dan in de lengte gezien, Maar nooit een brede tip in de zin van een dikke tip. Dat deed ik gewoonweg niet. Anders werd het ook geen puntzak. Dus in plaats van de brede wide-tips heb ik nu de smallere normale tips.

Deze zijn een stuk goedkoper, maar dat heft zich weer op wanneer je 2 of 3 tips gebruikt om een brede, of dikke filtertip te rollen. Dan heb je wel een tip die stevig is en ook filtert, zodat je niet bij elk hijsje allemaal kruimels meezuigt. Het zijn nu korte dikke sticks die gedraaid worden.

Grinder

Mijn grinder was een 4-laagse grinder met 3 compartimenten. Bovenin stop je het kruid dat je wil malen. En leuk zo’n opvangbakje onderin om trichomen op te vangen, maar dan heb ik die toch liever in mijn joint. De topjes die je maalt vallen gemalen door gaten in het 2e compartiment.

Die gaten zijn eigenlijk te groot, waardoor het vrij grof gemalen is. Net als koffie is een grove maling geschikt voor filterkoffie en niet voor espresso. Dus goed voor op een bedje van tabak, maar niet voor het roken van een “espresso-shot”.

Nee, dan weer terug naar de oude vertrouwde 2-delige grinder waar je lekker fijn mee kunt malen.

Kort en dik

Fijn malen en lekker strak draaien is nu de dagelijkse gang van zaken. Van bruine vloei ben ik overgestapt naar witte vloei van Elements. Het binnenste-buiten draaien, met de vloei andersom, doe ik ook niet meer. Vanwege de dikte van de joints is dit overbodig geworden. Korte dikke joints zijn het nu. Die door de witte vloei en het gebrek aan nicotine mooi schoon blijven tot het einde.

Nieuwe rookervaring as

“Staat ie nu zijn joints te filmen?” lachen de kinderen

Zo sta ik de laatste tijd veelal mijn eigen jointjes kritisch te inspecteren. Natuurlijk op smaak, maar vooral op brandwijze. “Staat ie nu zijn joints te filmen?” lachen de kinderen.

Ach ja, er zijn vaders met ergere hobby’s. Maar een mooie evenredige lichtkleurige as en een mooi ringetje van olie net onder de vuurkop verraadt dat je kwaliteits-cannabis consumeert.

Keep it green, and your smoke clean.