Twee maanden na een historische conventie die de deuren opende voor het vormen van legale cannabisverenigingen op het eiland, beginnen sommige potentiële investeerders zich terug te trekken. Twee potentiële eigenaren van cannabisbedrijven spraken met Lovin Malta onder voorwaarde van anonimiteit om hun zorgen te uiten over wat er van hen wordt gevraagd voordat ze hun bedrijf kunnen oprichten.
Sinds maart is het namelijk mogelijk om je als inwoner van Malta te registeren om een club te openen nadat eerder de details werden bekend gemaakt wat je nodig hebt om een club te openen. Ook de regels waar je je aan moet houden werden iets later die maand bekend gemaakt. Malta legaliseerde thuisteelt en clubs in december 2021.
Kosten en niveaus van bepaalde diensten
De potentiële investeerders, die Maltees zijn, wezen in gesprek met Lovin Malta op de kosten en niveaus van bepaalde diensten die betrokken zijn bij de cannabisindustrie als zijnde te hoog. Ze zijn gevraagd om hun cannabis op een niveau te testen dat tien keer sterker is dan medicinale cannabis wordt getest.
Als een non-profitorganisatie bijvoorbeeld acht soorten heeft en het kost € 2.500 om de test uit te voeren, dan zal de kwaliteitstest per maand duizenden euro’s bedragen.
Transportnormen en bron van vermogen
Bovendien moeten ze het transport van cannabis regelen volgens ATR-normen, een standaard die wordt gebruikt voor brandstof, gas en vuurwerk.
Dit is echter niet mogelijk omdat het lijkt alsof niemand dit niveau van transport lokaal aanbiedt. Het onderwerp van de bron van vermogen zorgt ook voor onrust bij de potentiële investeerders.
Als de bron van het vermogen bijvoorbeeld een erfenis is, wordt er zelfs gevraagd om een testament.
Grenzen aan de hoeveelheid cannabis
Het limiet van 500 gram gedroogde cannabis per locatie is ook zorgwekkend voor hen.
Dit limiet zorgt ervoor dat wanneer 500 leden elk de limiet van 7 gram kopen, de voorraad in een dag al uitverkocht kan zijn.
Die 500 gram is overigens net zoveel als coffeeshops in Nederland mogen hebben in het pand.
Zorgen over het effect van de strenge regulering
Hoewel ze het erover eens zijn dat er een hoog niveau van due diligence moet zijn, vragen ze zich af hoe effectief dit systeem zal zijn wanneer het nog aantrekkelijker wordt om cannabis op de zwarte markt te verkopen. Ze stellen dat de criteria redelijk moeten zijn. Non-profitorganisaties vragen om hulp, maar krijgen geen hulp van wie dan ook. De potentiële investeerders vragen om meer legitieme manieren om in deze industrie te kunnen opereren en pleiten voor een redelijker systeem.
Luister ook naar onze podcast over Malta
Eerder publiceerden we ook al het wetsvoorstel, evenals een interview en podcast met Andrew Bonello, president van de ReLeaf Malta NGO. Malta tekende overigens wel de gezamenlijke overeenkomst samen met Duitsland en Luxemburg over de regulering van cannabis in juli. Iets wat de Nederlandse delegatie naliet.