Malta maakt regels waar cannabis clubs zich aan moeten houden bekend

In dit artikel hebben we de belangrijkste regels voor je op een rijtje gezet. Ook kwam er al kritiek op de voorgestelde regels.

0
Malta cannabis thuisteelt legaliseren legaliseert minister-president
- Advertentie -

Vorige week heeft de Maltese overheid de regels bekend gemaakt waar de te vormen Cannabis Social Clubs zich aan moeten houden. Dat werd gedaan in een juridische kennisgeving.

Malta heeft namelijk in december 2021 als eerste Europese land de thuisteelt van cannabis en Cannabis Social Clubs gelegaliseerd en (bij deze ook) gereguleerd. Sinds februari is de inschrijving geopend om een club te openen.

Welke regels moeten Cannabis Social Clubs in Malta zich aan houden?

Hieronder hebben we op een rijtje de belangrijkste regels gezet waar Cannabis Social Clubs zich aan moeten houden:

  • Verenigingen die cannabis verkopen aan niet-leden of minderjarigen zullen boetes tot €10.000 krijgen, en zij moeten ook geld betalen voor harm reduction en gemeenschapsprojecten.
  • Verenigingen mogen maximaal 500 leden hebben en mensen mogen niet lid zijn van meer dan één vereniging tegelijk.
  • Verenigingen moeten vijf procent van hun jaarlijkse inkomen bijdragen aan een schadebeperkingsfonds en 10 procent van hun behouden winst aan een fonds voor gemeenschapsprojecten.
  • Inspecteurs van de toezichthouder, de Authority for the Responsible Use of Cannabis (ARUC), kunnen on-site inspecties of audits uitvoeren. Bij overtredingen kunnen sancties variëren van een waarschuwing tot boetes tot intrekking van de vergunning en verwijzing naar de politie.
  • Alle verenigingen moeten gedetailleerde verslagen bijhouden van elke cannabis kweekcyclus en een kwartaalrapport indienen bij ARUC met details over het aantal leden, cannabis verkocht en cashflow.
  • Verenigingsoprichters moeten ten minste vijf jaar in Malta hebben gewoond en personen die in de afgelopen tien jaar zijn veroordeeld voor ernstige misdrijven of drugsgerelateerde delicten mogen geen vereniging oprichten, geen sleutelrol daarin spelen of als werknemer werken.
  • Verenigingen moeten non-profit zijn en hun bestuurders in overeenstemming met de markttarieven betalen. Uitzonderingen zijn alleen toegestaan als iemand ‘specifieke vaardigheden’ heeft en met goedkeuring van ARUC.
  • Er is geen expliciete vereiste voor verenigingen om de persoonlijke gegevens van leden op enig moment te verwijderen.

De volledige regelgeving is in te zien via deze link, in het Engels. Let wel op: het zijn maar liefst 49 pagina’s.

Ook nu al kritiek op de regulering

Er is ook kritiek op de voorstellen. Zo liet de ReLeaf Malta NGO weten dat clubs met minder dan 100 leden extra speelruimte moeten krijgen om meer geïmproviseerde operaties op te zetten en cannabis te kweken in kweektenten.

Releaf stelt dat kleinschalige telers zullen worden ontmoedigd door bureaucratie, waardoor de illegale cannabismarkt wordt aangewakkerd die volgens de regering ARUC moet uitroeien.

Eerder publiceerden we ook al het wetsvoorstel, evenals een interview en podcast met Andrew Bonello, president van de ReLeaf Malta NGO. Malta tekende overigens wel de gezamenlijke overeenkomst samen met Duitsland en Luxemburg over de regulering van cannabis in juli. Iets wat de Nederlandse delegatie naliet.