Boerderij van Dorst zorgt eigenhandig voor normalisatie van cannabis op TV

De laatste aflevering van het seizoen van Boerderij van Dorst, helpt eigenhandig de normalisatie van cannabis op weg schrijft Mauro in een nieuwe column.

0
boerderij van dorst raven maxim hartman hanneke groenteman blowen kampvuur wiet
Raven dan Dorst, Maxim Hartman en Hanneke Groenteman genieten van wiet aan een kampvuur op de Nederlandse televisie voor een miljoen kijkers.
- Advertentie -

Waar ik vorig jaar ook al een column besteedde aan het BNN/VARA programma Boerderij van Dorst, is er ook dit keer alle reden toe. Alleen nu in positieve zin. De laatste aflevering van het seizoen, doet misschien wel meer voor de normalisatie van cannabis dan vele andere vooraf geplande normalisatie campagnes en initiatieven.

De normalisatie van cannabis was nog nooit zo goed zichtbaar op de Nederlandse televisie

Het programma rondom Raven van Dorst en de boerderij is alweer in het tweede seizoen en als liefhebber van slow television voor het slapen gaan, kijk ik het graag. Van het nieuwe seizoen had ik maar een aflevering gezien, maar recentelijk zag ik een Tweet door mijn collega Derrick waardoor ik wist dat ik even deze aflevering met Maxim Hartman en Hanneke Groenteman moest gaan kijken.

Inmiddels heb ik de aflevering bekeken en valt al vrij vroeg in het begin de legalisatie van cannabis in Thailand, waar blijkbaar Maxim Hartman een wietkwekerij zou hebben. Als hem wordt gevraagd wat hij met die wiet gaat doen, laat hij weten het te willen importeren naar Nederland. Mocht dit gaan om wiet of wietproducten met THC, gaat dit uiteraard een onmogelijke opgave worden gezien dit is verboden. Volgens de Opiumwet is technisch gezien ook CBD olie verboden, maar mocht het daar om gaan kan het zijn dat het nog wel lukt op een of andere manier.

Hoe dan ook, pas later wordt het echt leuk wanneer de drie aan het kampvuur zitten en Raven een pijpje tevoorschijn tovert om wat wiet uit te roken. Puur, kunnen we dus aannemen. Tegelijkertijd haalt ook Hanneke een blikje tevoorschijn met haar eigen, al verkruimelde wiet.

bakje wiet hanneke groenteman boerderij van dorst
Het desbetreffende blikje van Hanneke Groenteman.

Wat volgt is een scène die, als je het van te voren had bedacht, nooit zo er uit zou komen. Er wordt veel gelachen en de normalisatie van cannabis lijkt compleet. Ze beseffen zelf ook hoe uniek deze ervaring is op de Nederlandse televisie.”Is toch te gek dat je dit gewoon op TV kan doen joh, in 2022 jongens. Als zeven generaties aan de blow zitten hiero.” Blijkbaar kan het toch wel. Wat volgt is hilariteit. Helemaal dankzij de grap van Maxim.

Vorig jaar sloeg Ronnie Flex nog de plank mis

Hoe anders was het vorig jaar toen Ronnie Flex een van de gasten was over zijn wietverslaving dat toch echt een tabaksverslaving is. Daarom was het ook wel mooi om te zien dat de gasten in de laatste, meest recente aflevering zover ik kon zien juist zonder tabak hun cannabis consumeren. Dat er ook gewoon heel normaal met cannabis kan worden omgegaan, zonder het altijd het woord ‘verslaving’ te gebruiken.

Overigens groeide er vorig jaar in de kas al een wietplant en gaf Raven in de derde aflevering van dit seizoen aan dat dit jaar weer van plan te zijn.

En dat met zo’n 695.000 – 1.134.000 kijkers volgens kijkonderzoek. Niet verkeerd. Dat had je met geld niet voor elkaar kunnen krijgen.

De volledige aflevering zelf terug kijken doe je via NPO Start.

Cannabis Industrie Awards 2023