BES-eilanden: verken gelijktrekken cannabisbeleid met Nederland

De BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) willen dat er een verkenning wordt gestart om het cannabisbeleid gelijk te trekken met het Nederlandse cannabisbeleid.

0
aanmelding wietproef wietexperiment experiment gesloten coffeeshopketen assortiment jef martens analyse wietproef loting project c
- Advertentie -

De BES-eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zouden graag willen dat er een verkenning wordt uitgevoerd om het cannabisbeleid gelijk te trekken met het Nederlandse cannabisbeleid. De eilandsraad van Saba heeft dit verzoek in een brief geschreven aan de minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES-eilanden) willen dat het gedoogbeleid van Nederland ook op de eilanden gaat gelden

Op dit moment geldt er op de BES-eilanden een Opiumwet BES, die afwijkt van de Nederlandse Opiumwet die bepaald dat onder andere softdrugs zoals cannabis worden gedoogd. Daardoor gelden er aanzienlijk hogere straffen op de eilanden voor vergrijpen die in Nederland veel minder hard zouden worden bestraft.

“(…)Wij verzoeken uw ministerie een verkenning te starten naar de mogelijkheid tot afstemming van het softdrugsbeleid(…)”

In de brief schrijft de eilandsraad: “Sommige bewoners zijn voorstander van een gedoogbeleid, of zelfs het toestaan van de teelt van hennep en wiet, terwijl anderen dat niet zijn. Wij verzoeken uw ministerie een verkenning te starten naar de mogelijkheid tot afstemming van het softdrugsbeleid en de regelgeving tussen Caribisch Nederland en de rest van Nederland.”

Reden voor de brief zou zijn dat vele eilandbewoners sinds 2010, toen ze drie afzonderlijke openbare lichamen binnen het koninkrijk zijn geworden, zijn begonnen met het thuis kweken van cannabis.

Cannabis legalisering speelt in het Caribisch gebied

Dat de legalisering van cannabis speelt in het Caribisch gebied, bleek al toen een petitie werd gestart voor de legalisering in Bonaire. Daarnaast werkt Suriname aan de legalisering van industriële hennepteelt. Het nabijgelegen eiland St Lucia maakte vorig jaar juli al bekend te gaan legaliseren. Op Saint Vincent en de Grenadines is medicinale cannabis al gelegaliseerd in 2018.