Cannabisolie van Bedrocan wiet kan nu lokaal geproduceerd worden in VK

Target Healthcare is inmiddels zover dat het medicinale cannabisolie van Bedrocan wiet kan gaan produceren in het Verenigd Koninkrijk.

0
Verenigd Koninkrijk Groot-Brittannië
- Advertentie -

Het Verenigd Koninkrijk sukkelt al een tijdje ten opzichte van andere landen met het toegankelijk maken van op cannabis gebaseerde medicijnen. Brexit maakte dingen nog moeilijker, waarna de Nederlandse overheid toestemming gaf voor de export van medicinale cannabisolie gemaakt door Transvaal Apotheek tot en met tenminste 1 juli 2021. Iets later werd bekend dat “Transvaal Apotheek zei dat het samenwerkt met het Schotse bedrijf Target Healthcare om het medicijn [cannabisolie] binnenkort in het VK te produceren”. Maar vorige week werd bekend dat de Britse productie van Bedica-olie inmiddels is opgericht en het validatieproces voor de productie van Bedrocan THCa is begonnen.

Target Healthcare kan nu cannabisolie van Bedrocan wiet produceren in het Verenigd Koninkrijk

Dat valt te lezen in een brief gepubliceerd op Twitter door Intractable, een in het VK geregistreerde liefdadigheidsinstelling, opgericht om gezinnen te helpen met het voorschrijven van medicinale cannabis voor dierbaren die lijden aan hardnekkige epilepsie.

Vrij vertaald:

Naar aanleiding van mijn laatste brief van 21 juli 2022 schrijf ik met een nadere update over de levering van Bedrocan oliën uit Nederland.

Zoals beschreven in mijn eerdere brieven, is de productie van Bedrolite-olie in het VK nu gevestigd. Ik kan nu ook bevestigen dat de Britse productie van Bedica-olie is opgericht en dat het validatieproces voor de productie van Bedrocan THCa is begonnen. Target voorspelt dat ze in staat zullen zijn om alle oliën te leveren die door Britse patiënten worden gebruikt vóór het einde van de vrijstelling op 30 september 2022.

Ik vertrouw erop dat dit goed nieuws is, de afdeling blijft nauw samenwerken met de toeleveringsketen en de Nederlandse overheid om ervoor te zorgen dat patiënten hun medicijnen blijven ontvangen totdat de binnenlandse productie is voltooid.

Ondertussen, als u vragen heeft of meer informatie wenst, kunt u deze vragen richten aan: [email protected].

Alle vragen over individuele patiënten dienen te worden gericht aan uw voorschrijver en/of apotheker.

Verandering verwelkomt, maar medicijn blijft duur

Intractable “verwelkomt dat Target Healthcare nu Bedrolite en Bedica maakt in hun Britse vestiging. Zo blijft er een constante aanvoer van patiënten en zijn de zorgen over de Brexit eindelijk voorbij.”

Echter, zo voegden ze toe in een reactie op Twitter: “Helaas is de prijs nog steeds hetzelfde, tegen een zeer hoge prijs voor gezinnen. Intractable is opgericht als een liefdadigheidsinstelling om geld in te zamelen om de facturen voor deze families te betalen totdat de oliën beschikbaar komen via de NHS.”

Waarom moet de wiet uit Nederland komen?

Toch is het wel opvallend dat voor de productie de wiet uit Nederland moet komen. Intussen is ook de bouw gestart van een nieuwe medicinale cannabis kwekerij door Jazz Pharmaceuticals en haar dochteronderneming GW in het Verenigd Koninkrijk, maar GW had wel degelijk al een productiefaciliteit.

En op het Britse Isle of Man is inmiddels een vergunning afgegeven aan GrowLab Organics voor het kweken, extraheren, produceren, importeren en exporteren van medicinale cannabis.

Maar blijkbaar zijn ze zo ver nog niet in het Verenigd Koninkrijk dat het ook daadwerkelijk daar gekweekt kan worden.

Recentelijk werd ook bekend dat in het VK de grootste onafhankelijke studie naar cannabisgebruik van start is gegaan. Ook zullen 5000 Britten mee mogen doen aan medicinale cannabis experiment.