Column: Doel gehaald om te stoppen met tabak in de joints

Een nieuwe column van Mauro over het stoppen met het toevoegen van tabak zes maanden geleden en zijn ervaring met puur roken.

0
thc dosering cannabis industrie bedrijfspraktijken Marthe Ongenaert duurzame verpakkingen burgemeester Arnhem pyxus international organigram british american tobacco
- Advertentie -

Het is inmiddels meer dan een half jaar (sinds juli 2021) geleden dat ik ben gestopt met het mengen van mijn joints met tabak. Sindsdien heb ik ook geen tabak meer aangeraakt.

Stoppen met tabak voor mijn 30ste was het doel: het is gelukt!

Echt sigaretten gerookt heb ik dan ook niet. Tenminste, ik heb nooit een pakje voor mezelf gekocht. Hooguit op een feestje of stapavond kreeg ik er wel eens eentje aangereikt op een goed moment.

Dat cannabis consumeren me uiteindelijk ook aan de tabak zou houden voor tien jaar, dat had ik niet verwacht. Maar wel had ik altijd in mijn hoofd dat ik graag voor mijn dertigste zou zijn gestopt met het toevoegen van tabak.

Met nog een half jaartje te gaan voor ik dat magisch getal aantik, kan ik toch stellen dat het is gelukt. En daar ben ik best trots op.

Gebruik en patronen kunnen veranderen

Daarbij ben ik in het algemeen ook minder gaan roken. Op een normale, doordeweekse dag, rook ik nu hooguit een halve pure joint. Met hooguit een dabje of dampje tussendoor. In plaats van vijf joints met tabak. Wel zijn er inmiddels wat puzzelstukjes op zijn plaats gevallen sinds mijn eerste column over dit onderwerp.

Zo is de dubbele tip verdwenen en zijn de joints weer een ‘normaal’ formaat. Ook de rijstevloei is inmiddels weer ingeruild voor de reguliere bruine vloei als geprefereerde keuze.

Als ik dan weer eens buiten de deur ga (en mag), neem ik dan ook niet zo veel meer mee. Een Puffco Plus (pen-)verdamper gevuld met Rosin of BHO bijvoorbeeld en een voorgedraaide joint, of ik neem genoeg mee voor eentje te draaien ter plekke. Dat scheelt toch wel aardig in met meezeulen van dingen als een halvegare.

Daarnaast hoef ik, zoals ik ook al aangaf in mijn tweede column over dit onderwerp, ook niet meer om de haverklap naar buiten tijdens het bezoeken van een kroeg of uitgaansgelegenheid en kan ik helemaal in het moment zijn. Ik ga erheen voor gezelligheid, niet om buiten kou te staan lijden. Soms rook ik zelfs niets meer tijdens het uitgaan merkte ik op tijdens de eerste weekenden dat de kroegen weer open mochten. Ik kom dan ook om te drinken, roken doe ik wel thuis.

Geen tabaksvervangers en minder hasj

Ondanks dat ik bezig ben met ‘De Grote Tabaksvervangers Test‘, heeft er nog geen een tabaksvervanger me echt kunnen bekoren om die mooie wiet te mengen met een tabaksvervanger.

Ik rook dan ook sindsdien heel wat minder hasj. En de hasj die ik rook is juist geen hasj meer uit Marokko, maar daarvoor in de plaats mik ik in die pure joint wel eens wat ice-o-lator of drysift hasj op het einde van een dag in het weekend bijvoorbeeld.

Volgende stap is wiet verdampen?

Efficiënter is het puur roken daarnaast ook, vergeleken met een vijftal tabaksjoints per dag. Vraag is nu of ik ook echt de stap kan en ga maken naar het nog efficiënter verdampen van wiet. Op mijn niet al te representatieve persoonlijke Instagram account vroeg ik afgelopen weekend dan ook wie dit werkelijk doet.

Dat waren er meer dan ik dacht met ongeveer een derde die aangeeft liever te verdampen dan te roken. Toegegeven: het zijn veel internationale mensen en geen gemiddelde Nederlandse cannabis consumenten die me volgen.

Mooi om te zien is vooral dat de collectieve beweging om van de tabak af te gaan steeds meer bijval krijgt. Blijf ook vooral je eigen ervaring delen en blijf mensen inspireren om voor eens en voor altijd die vervelende verslaving achter zich te laten.

En als je overweegt om het voorbeeld te volgen: jij kan het ook!