Column: Gweedo over zijn bezoek aan het 25 jaar PCN symposium

Gweedo bezocht afgelopen vrijdag het symposium in Eindhoven ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) en doet verslag in een nieuwe column.

0
PCN Symposium 25 jaar internationale panel
Bas van Werven, Robert Hoban, Hillary Black en Georg Wurth. Foto: Charlotte Grips. Bron: PCN
- Advertentie -

Het Platform Cannabisondernemingen Nederland is de landelijke vereniging voor coffeeshops. Een vereniging van ondernemers die hun werk in de branche professioneel en zorgvuldig willen uitvoeren. Door dit te doen en tevens in gesprek te gaan met de overheid willen zij een positieve bijdrage leveren aan de volksgezondheid en veiligheid van ons land.

Op 4 november 2022 organiseerde het PCN een symposium over de toekomst van de cannabisbranche. Er stonden nationale en internationale sprekers op het programma. Ondernemers, juristen, activisten, wetenschappers, kwekers voor het wietexperiment en anderen uit de cannabisindustrie waren aanwezig of deden mee aan het debat.

De presentatie was in handen van Bas van Werven. Die gast praat zo makkelijk over het onderwerp cannabis. Hij stelde heel gerichte vragen alsof hij zelf in de branche werkzaam was. Ik dacht in het begin dat hij een blower was, maar dat bleek toch niet zo te zijn.

Knelpunten van het cannabisbeleid

Het eerste debat ging over de knelpunten van ons cannabisbeleid.

Volgens August de Loor is het Nederlandse drugsbeleid niet progressief genoeg. Na 46 jaar scheiding tussen hard- en softdrugs, zit cannabis nog steeds in een donker hoekje en is het nog ver van reguleren. Dat moet snel veranderen volgens August.

Joachim Helms van Green House haalde nog eens aan dat we de Nederlandse cannabiscultuur in stand moeten houden en niet verloren moeten laten gaan. Onder andere doordat veel shops na de lockdowns en het tabaksverbod alleen nog open zijn als afhaalloket.

August de Loor en Joachim Helms tijdens het debat. Foto: Charlotte Grips. Bron: PCN

Boekpresentatie

‘Een kwart eeuw knokken voor de coffeeshop’ is de titel van het nieuwe boek dat Derrick Bergman schreef over de geschiedenis van het PCN en de ontwikkelingen van het Nederlandse cannabisbeleid.

Bas van Werven en Derrick Bergman PCN symposium
Bas van Werven en Derrick Bergman. Foto: Charlotte Grips. Bron: PCN

Derrick Bergman is journalist, fotograaf, podcastmaker en voorzitter van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). Hij dook in het archief van het PCN en de voorloper PCF en schreef dit boek over de strijd om legalisatie die nog altijd bezig is. Het resultaat is een prachtig naslagwerk over 25 jaar PCN.

Cannabis in het buitenland

Het tweede debat was een internationaal debat over cannabis in Canada, de VS en Duitsland.

PCN Symposium 25 jaar internationale panel
Bas van Werven, Robert Hoban, Hillary Black en Georg Wurth. Foto: Charlotte Grips. Bron: PCN

Hier ging het hoofdzakelijk over de verschillen die nu zichtbaar zijn tussen de gereguleerde en niet gereguleerde markt zoals in Canada en diverse staten in de VS. Want de illegale markt zal niet gelijk verdwijnen wanneer er gereguleerd gaat worden, aldus Hillary Black en Robert Hoban. Dit zal ook in Nederland niet het geval zijn. Zeker niet als niet alle coffeeshops aan het experiment meedoen.

Ook Duitsland worstelt met de EU over dit onderwerp, vertelde Georg Wurth.

De hobbelige weg naar legalisering

Na de lunch ging het derde debat over de wietproef en de hobbelige weg naar legalisering.

Of het toeval is weet ik niet, maar die ochtend stond er een heel artikel in de Volkskrant over dat de burgemeesters van Tilburg en Breda het wachten zat zijn en ze volgens hun al klaar zijn om de wietproef in hun gemeenten al te starten.

Aangezien de burgemeester van Breda, Paul Depla, aan dit paneldebat meedeed was dit ook hier het onderwerp.

Paul Depla en John Meijers van Holigram
Paul Depla en John Meijers van Holigram. Foto: Charlotte Grips. Bron: PCN

Uitreiking Koos Zwart Award 2022

Ricardo Hewitt, het langst zittende bestuurslid van PCN, reikte dit jaar de wisseltrofee uit aan August de Loor.

Sinds de jaren 70 is August bezig met drugs en het beleid erop. Ook voor bevrijding van cannabis maakt hij zich sterk. Hij is medeoprichter van de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD). Lange tijd was hij de drijvende kracht achter het Landelijk Overleg Coffeeshopbonden (LOC).

In 2017 richtte hij een branchevereniging op voor producenten en verkopers van CBD producten, het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland (CAN).

Een welverdiende prijs. Proficiat August!

August de Loor Ricardo Hewitt Koos Zwart Award 2022 PCN Symposium
August de Loor en Ricardo Hewitt. Foto: Charlotte Grips. Bron: PCN

Hoe kan het beter?

Dit was het vraagstuk bij het vierde debat.

Nicole Maalsté deed tientallen onderzoeken naar dit onderwerp. Het is voor haar duidelijk dat de illegale cannabismarkt moet verkleinen. Advocaat Tim Vis is het met haar eens en stelt dat de manier van het reguleren van cannabis door de branche zelf bepaald wordt. Ook vindt hij dat de thuisteelt gereguleerd moet worden. Willem Vugs en Sander Hewitt delen zijn gedachten. Ze vinden het ook een gemiste kans dat de thuisteelt niet opgenomen is in het wietexperiment. Volgens hen is het geen concurrentie voor hun als iemand een paar cannabisplantjes voor eigen consumptie kweekt.

Nicole Maalsté Tim Vis Sander Hewitt PCN Symposium
Nicole Maalsté, Tim Vis en Sander Hewitt. Foto: Charlotte Grips. Bron: PCN

Tevens deden Willem en Sander, net zoals Joachim, een oproep tegen de coffeeshop als afhaalloket. De coffeeshop-cultuur zoals die in Nederland bestaat is uniek en een groot voorbeeld voor de rest van de wereld.

Hoewel het thuisbezorgen van wiet, net zoals een maaltijd, in de toekomst ook een normale zaak moet gaan worden.