Column | Nakende legalisering maakt wantrouwig: wie profiteert?

Wie gaat er werkelijk profiteren van de legalisering van cannabis? Een nieuwe column vanuit het perspectief van een growshop.

0
legale cannabis verkoop
- Advertentie -

Het zijn spannende tijden voor de legale status van cannabis. Niet alleen aan de andere kant van de oceaan wordt het recreatief gebruik gelegaliseerd.

Ook Luxemburg en Duitsland maken sprongen voorwaarts met de plannen rond het toestaan van gebruik van cannabis. Als Duitsland eenmaal om is verwacht ik dat het snel kan gaan in Europa, en dat er nieuwe distributiepunten ontstaan waar cannabis verkrijgbaar zal zijn.

In mijn ideale wereld zijn er veel meer kwekers die hun eigen wiet mogen kweken

Op zich ben ik zeker voorstander van de legalisering van wiet. Er kleven wel een aantal gevaren aan.

Door de regelgeving en restricties is het dadelijk alleen mogelijk om met veel kapitaal een vergunning te bemachtigen. Dat resulteert er uiteindelijk in dat de winsten afvloeien naar de aandeelhouders. De werknemers, hoeveel het er ook op papier mogen zijn, krijgen geen aandeel maar een vast (minimum-) loon.

In mijn ideale wereld zijn er veel meer kwekers die hun eigen wiet mogen kweken. Dat resulteert in grotere variëteit en een betere verdeling van het kapitaal.

Geen gezeik, iedereen rijk.

Duitsland

Uit een onderzoek in Duitsland blijkt dat er 1,5 miljoen Duitsers zijn die minimaal eenmaal per maand een joint aansteken. Daarbovenop nogmaals 3,5 miljoen die minstens één keer per jaar een pret-sigaret consumeren.

De belastinginkomsten die hierdoor ontstaan worden geschat op 1,8 miljard euro. Die worden binnengeharkt door € 4,50 per gram te heffen aan accijnzen! De rest van de berekende 4,7 miljard worden gehaald uit bespaarde justitiële kosten en andere belastingen.

Het is zuur om te zien dat dat aandeel door de overheid wordt opgeëist en de consument dat mag blijven betalen

Ik denk dat deze schattingen laag zijn, en dat er véél meer geld gaat binnenkomen in de Duitse schatkist. Kans dat hierna de accijns omlaag gaat is klein. Ter vergelijk: over een liter bier betaal je in Duitsland ongeveer 10 cent accijns.

Doordat er, na legalisering, geen gevaren- en risicogeld meer hoeft te worden betaald kan de prijs van een gram cannabis behoorlijk omlaag. Het is zuur om te zien dat dat aandeel door de overheid wordt opgeëist en de consument dat mag blijven betalen. Ook in deze branche heeft het verfoeilijke neoliberale management-denken gewonnen en worden beslissingen genomen waarbij geld als een heilige koe wordt gezien. De meeste blowers die ik ken, hadden liever gehad dat een legalisering in verband word gebracht met het feit dat geen enkele plant illegaal zou mogen zijn.

Of zoals de duitsers zeggen: Legal, illegal, Scheissegal!

Eigenbedarf

Helaas is nergens in de plannen terug te lezen hoe er met de kleine thuiskweker wordt omgegaan. Mag je in Duitsland, ná de legalisering, thuis een aantal planten hobby-matig kweken? Alleen in de tuin of ook op zolder?

Nederland: in het wietexperiment, als ook in de Wietwet van Vera Bergkamp, wordt er géén rekening gehouden met de mensen die liever zelfvoorzienend zijn. Het mag niet; en je geld mag je inleveren bij de aandeelhouders en belastingen.

In Luxemburg daarentegen lijkt de regering de handdoek in de ring te hebben gegooid wat betreft het regelen van grote productie-ruimtes, en ziet het ernaar uit dat de Luxemburgers zelfvoorzienend mogen gaan kweken. Men heeft het over een aantal van 4 planten per persoon. Of er geproduceerd mag worden voor mensen die niet zelf willen of kunnen kweken, is nog niet duidelijk.

Er zijn nog veel vragen over de aankomende legalisering in Europa: wat gaat de consument straks betalen? Wat gaat de kwaliteit zijn van het eindprodukt ? Waar is wiet verkrijgbaar over enkele jaren? Waar mag je consumeren? Hoeveel mag je bezitten? (Hoeveel) mag je zelf verbouwen?

“(…)maar weinigen zullen in de legale markt komen te werken”

Veel gaat er veranderen: enkele broodkwekers moeten een ander metiér zoeken, anderen gaan verder in de illegale markt, maar weinigen zullen in de legale markt komen te werken. Goedbetaalde baantjes, zoals knippers, transporteurs en stashers, worden gelegaliseerd (en onderbetaald).

En alhoewel het allemaal niet van vandaag op morgen zal veranderen, zal deze transitie, van verbod naar legale status voor ons geliefde plantje, niet altijd even makkelijk zijn.
Voor ons, als growshop, breken ook nieuwe tijden aan. De behoefte om je eigen plantjes te verbouwen zal altijd blijven bestaan, legaal of illegaal. Persoonlijk hoop ik dat er ook hier in Nederland een legale status kan ontstaan voor de hobby-kweker. Dat opent namelijk nieuwe perspectieven voor Organic Earth, en andere growshops, om te kunnen voorzien in de specifieke behoeftes van die thuiskweker.

Tekst door Organic Earth

- Advertentie -