Nieuwe column Plantarium over ondernemerschap als Cannabis Expertise Centrum

In een nieuwe column neemt growshop Plantarium ons mee in een belangrijk aspect van het ondernemerschap als Cannabis Expertise Centrum.

0
Plantarium achterkant ingang

PlantariumAltijd al benieuwd geweest wat er bij een cannabis-growshop achter de schermen gebeurd? Je bent niet de enige. Gelukkig kun je alles over lezen in de maandelijkse columns van Plantarium op cannabisindustrie.nl Heb je de vorige columns gemist? Lees die dan hier terug.

De groei van Geluk

Laat je niet verwarren, we hebben geen nieuwe strain bedacht en die Geluk genoemd. Alhoewel dat wel een geniale naam zou zijn voor een groene dame … Zie je het al voor je? “Ik draai even een grammetje Geluk in mijn jointje”. Aan alle veredelaars: voel je vrij om dit idee te stelen, sharing is caring. 

Ik ga je namelijk meenemen in een belangrijk aspect van ons ondernemerschap als Cannabis Expertise Centrum

Maar nee, in deze column van Plantarium vertel ik je over een ander soort groei. Ik ga je namelijk meenemen in een belangrijk aspect van ons ondernemerschap als Cannabis Expertise Centrum. Want wie al eens een voet over de drempel heeft gezet voelt het. Het team van Plantarium bestaat uit zeer goede vrienden. Zo ken ik één van mijn collega’s al sinds mijn dertiende, letterlijk uit de schoolbanken op de middelbare school. Wie had ooit gedacht dat we samen een cannabis-bedrijf zouden runnen? Dat ons team hecht is merk je vrij snel. Plezier, verbondenheid en een flinke dosis werklust zijn op de winkelvloer te proeven. Dat is vooral in deze tijd extra belangrijk, want het heeft geen zin om bij de pakken neer te gaan zitten. Wij kijken graag wat wél kan en houden de positieve vibe hoog. Daar vertel ik je verderop meer over, want deze mindset heeft ervoor gezorgd dat we een langverwachte droom hebben kunnen realiseren! 

Hoe meet je groei?

Eerst wil ik je meenemen in hoe Plantarium kijkt naar de groei van ons bedrijf. Een essentieel ding, die misschien een klein licht schijnt op ons perspectief van ondernemen. In veel gevallen denkt men bij het woord groei direct aan meer euro’s, meer geld, meer nullen op de bankrekening… Want meer winst, is meer groei toch? Zo zie ik dat niet helemaal.

(…)meer winst, is meer groei toch? Zo zie ik dat niet helemaal

Volgens mij is het een verouderd perspectief, want groei is veel meer dan dat. Ik denk dan ook aan de mate van geluk op de werkvloer, de toenemende hoeveelheid positieve feedback van klanten en de uitbreiding naar nog meer vrienden die een plek vinden in het bedrijf. Of wat te denken van innovatieve branchepartners die je weten te vinden voor impactvolle projecten. De oprechte dankbaarheid als iemand goed geholpen is. Simpel gezegd: niet alleen de groei in kapitaal, maar vooral ook de groei in bijdrage. De impact van jouw werk op je omgeving. Voor ons zijn dat bijvoorbeeld mensen die starten met de kweek voor eigen gebruik, de ervaren kwekers die behoefte hebben aan diepgang en de medicinale gebruiker die zoekt naar wetenschappelijke onderbouwing. Onze toenemende bijdrage is direct bij hun zichtbaar. De oprechte blijdschap om voor de eerste keer je eigen wietje te consumeren, priceless! 

Balans tussen verdiende energie en ambitie

Het gaat in mijn ogen als ondernemer niet om het maken van zoveel mogelijk pegels. Toch blijft dat natuurlijk wel belangrijk, laten we eerlijk blijven. Zonder omzet hebben we immers geen bestaansrecht. Goed om ambities te hebben, maar we dienen ook realistisch te zijn.

Plantarium streeft daarom naar een goede balans tussen het idealistische karakter en de onvermijdelijke commerciële insteek

Plantarium streeft daarom naar een goede balans tussen het idealistische karakter en de onvermijdelijke commerciële insteek. Het heeft er ook mee te maken hoe je naar dat laatste kijkt. Geld verdienen hoeft niet per se een negatieve bijsmaak te hebben, mits in proportie. Ik zie het verdienen van geld meer als het verdienen van energie. Hoe meer energie je vergaart hoe verder je kunt lopen, hoe meer je kunt doen, hoe meer verandering je kunt bewerkstelligen. Mits goed besteedt natuurlijk! 

Gekscherend zeg ik soms weleens dat als we geld willen verdienen we een bordje op de deur moeten plakken, “alleen voor de tomaten”. Dat doen we niet. Plantarium is er voor cannabis en dat is zeer zichtbaar in alles wat we doen.    

Geld als middel, niet als doel

Het ideaal weegt daarom zwaarder dan welk materieel verlangen dan ook. Leuk om geld op de bank te hebben staan, maar als het niet zorgt naar een betere toekomst voor iedereen, wat is dan het nut? Plantarium zal zich altijd inzetten voor de verandering die in Nederland onvermijdelijk is.

ik doel op de manier waarop we als samenleving omgaan met het plantje en in welk licht we cannabis bekijken

Je voelt hem al aankomen, ik doel op de manier waarop we als samenleving omgaan met het plantje en in welk licht we cannabis bekijken. Volgens mij is het snel tijd om het experiment dat het gedoogbeleid heet af te ronden, te evalueren en tot de conclusie te komen dat cannabis geen plek heeft in het strafrecht. Zoals het was voor de opkomst en de invloed van de groeiende farmaceutische industrie begin 20e eeuw. Welke andere conclusie kun je trekken als je de wetenschap en het economische verdienmodel enigszins serieus neemt? Als je kijkt naar de rest van de wereld? Het onvermijdelijke mag ook in Nederland best een paar jaartjes eerder zijn intrede doen, zodat eenieder voor zijn eigen gebruik kleinschalig kan voorzien in hun genotsmiddel en/of medicijn. 

En toen kwam COVID-19 om de hoek kijken

Met al haar perikelen en beperkende maatregelen. Het stelde ons serieus op de proef, net als het bij de rest van ondernemend Nederland deed. Toch merk ik dat we ons er doorheen slaan, ondanks alle beperkingen.

We zitten niet bij de pakken neer en creëren vanuit een positieve mindset kansen en mogelijkheden

We zitten niet bij de pakken neer en creëren vanuit een positieve mindset kansen en mogelijkheden. Dat loont zich. Zo hebben we bijvoorbeeld hard gewerkt aan een idee die al langer op de plank lag. Namelijk een online Cannabis Expertisecentrum, een groeiende digitale database voor beginners en experts. Die hebben we vorige maand gelanceerd. Op deze website vind je blogs over de kleinschalige kweek, recepten om je eigen cannabis te verwerken tot edibles en diverse podcasts vol nuttige kweektips. Grote aanrader om er eens op te kijken, want heb je weleens over de toepassing van mycorrhizae schimmels in je buitenkweek nagedacht?

Winkelen op afspraak

Zo is het deze week (gelukkig!) weer mogelijk om op afspraak onze winkel in Nijmegen te bezoeken.

Daarvoor kun je via mail of telefoon een afspraak maken, dan openen we de winkel voor je

Daarvoor kun je via mail of telefoon een afspraak maken, dan openen we de winkel voor je. Het biedt je de mogelijk om rustig rond te kijken en met ons spreken over alles wat met de kleinschalige kweek van cannabis te maken heeft. Wat denk je bijvoorbeeld van onderbouwde voorlichting over de keuze van je buiten-wietzaadjes? En ja, het afhalen op afspraak is ook nog altijd mogelijk. Als je iets nodig hebt, bijvoorbeeld kwalitatieve aarde voor de aankomende buitenkweek, kun je dat op onze webshop bestellen en de optie ‘afhalen’ kiezen. Ook kun je ons via de telefoon bereiken voor advies en/of het plannen van een afhaalafspraak. We helpen je graag!

Geschreven door B, één van de kweekexperts bij Plantarium: cannabis-expertise centrum & –growshop.