Column: De zorgen over hasj in het wietexperiment zijn onterecht

In een nieuwe column zet Mauro uiteen waarom er geen zorgen gemaakt hoeven te worden over hasj in het aanstaande wietexperiment.

0
evolutie hasj revolutie rosin drysift dry freezer
Traditionele ice-o-lator vs ice-o-lator met dry freezer vs ice-o-lator met dry freezer en eerder oogsten
- Advertentie -

Vorige week was er een publicatie op VICE waarin zorgen werden geuit over hasj in het wietexperiment. Evenals in de documentaire ‘Legale wiet’ die werd uitgezonden op NPO2. Toch zijn deze zorgen volledig onterecht, zo zal ik uiteenzetten in deze column.

De zorgen

De zorgen zitten er in dat er tijdens het experiment gesloten coffeeshopketen geen buitenlandse hasj zal mogen worden verkocht. Omdat deze moeilijk zou na te maken zijn in Nederland, zijn er mensen die zich hierover zorgen maken. Maar daar is geen reden toe.

In de Verenigde Staten en Canada valt onder hasj ook hasjolie

Om te beginnen, hasj is nogal een brede term waarbij in Nederland vooral wordt gedacht aan de bruine, harde (of zachte) blokjes uit Marokko. Dat terwijl als je het over ‘hash’ hebt in de Verenigde Staten of Canada, het een heel breed spectrum van producten beslaat. Hasj kan namelijk op talloze manieren gemaakt worden. Traditionele hasj kan je maken door te zeven (drysift) of door aan het zeven ook ijswater toe te voegen (ice-o-lator).

bubbleator ice-o-lator
Ice-o-lator in de maak met een bubbleator. Cannabis lost namelijk niet op in water.

In de Verenigde Staten en Canada valt onder hasj ook hasjolie, dat gemaakt kan worden met een oplosmiddel (Butaan, CO2 e.a.) of zonder oplosmiddel (drysift, ice-o-lator, maar ook Rosin).

akerna 710 concentraten hasjolie
Hasjolie concentraten gemaakt met het oplosmiddel butaan (BHO).

Hasj uit bijvoorbeeld Marokko, wordt daarnaast voornamelijk (vrijwel alleen maar eigenlijk) gerookt met tabak. Een voor de gezondheid zeer schadelijke bezigheid. Helemaal omdat de nicotine ervoor zorgt dat je na het roken van een joint met tabak en hasj, weer snel zin krijgt in nog eentje.

Highlife Cup 2021 import hasj categorie
Verschillende hasj uit de Hasj Import categorie van de Highlife Cup 2021.

Gebruik van tabak in relatie met cannabis zou aan banden moeten worden gelegd

Überhaupt zou naar mijn mening de tabak uit de coffeeshop moeten worden verbannen. Het gebruik ervan binnen in de rookruimte coffeeshop is al aan banden gelegd, maar naar mijn mening zouden coffeeshops niet langer joints met tabak aan moeten bieden. In de plaats daarvan zouden ze de klanten goede alternatieven moeten bieden.

In het wietexperiment wordt dit het makkelijkst: er is namelijk schone wiet voorhanden

In het wietexperiment wordt dit het makkelijkst: er is namelijk schone wiet voorhanden, waar ik ook van de kwaliteit geen problemen verwacht. Er zullen ook verschillende sterktes beschikbaar zijn, zodat de consument kan kiezen. Niet dat je per se slappe wiet wilt. Immers heb je minder wiet nodig als de wiet ‘sterker’ is, waardoor je uiteindelijk minder rookt en misschien ook minder kwijt bent. Daarnaast is het ook gezonder om minder te roken.

Die tabak zorgt er ook voor dat zolang dit de gebruikelijk vorm van consumptie is, er terecht op het gebruik van cannabis kan worden neergekeken door het gros van de bevolking die niet cannabis gebruikt, als ongezond. Op die manier is cannabis consumptie namelijk ook ongezond.

Alternatieven

De alternatieven zijn mooie drysift en ice-o-lator hasj die, als je wilt, heel nauw kan lijken op geïmporteerde hasj. Neem bijvoorbeeld de hasj van Sitka Hash House hieronder of Dad Hash.

sitka house hasj
Via @sitkagold op Instagram.

Deze hasj kan gemaakt worden met genetica uit hasj producerende landen, maar ook met nieuwe genetica.

Maar je hebt ook next level producten zoals geproduceerd door Blue River, die ook in een cartridge kunnen gestopt worden om zo te verdampen.

Blue river hasjolie rosin cartridge
Via @blueriverterps op Instagram.

Verdampen, waar ook dabben (de term voor het inhaleren van hasjolie met een bong) onder valt, is niet alleen gezonder maar ook effectiever in het overbrengen van de werkzame stoffen in je bloedbaan. Uit onderzoek blijkt dat bij het roken 75% van de werkzame stoffen verloren gaan. Terwijl bij het verdampen, 75% van de werkzame stoffen worden behouden en het lichaam zullen betreden.

Oftewel: er is totaal geen reden om je zorgen te maken. Of je nu een consument, producent of coffeeshopondernemer bent. Kijk in de plaats daarvan vooral uit naar de wonderlijke producten die er aan gaan zitten komen.