Eerste cannabis clubs in Malta nog dit jaar open, maar niet voor toeristen

Malta plant nog steeds de opening van cannabis clubs dit jaar, maar die zullen vooralsnog niet toegankelijk zijn voor toeristen.

0
Malta cannabis thuisteelt legaliseren legaliseert minister-president
- Advertentie -

Cannabis is alweer bijna een jaar legaal in Malta, toen het in december vorig jaar als eerste Europese land thuisteelt legaliseerde. Maar voor diegenen die niet willen of kunnen kweken, is er nog geen oplossing. Die is wel in de maak. De staatssecretaris voor Hervormingen, Rebecca Buttigieg, liet namelijk eerder deze week aan Lovin Malta weten dat ze hard aan het werken zijn zodat nog dit jaar de eerste cannabis clubs geopend kunnen worden.

Malta op koers om nog dit jaar eerste cannabis clubs te openen

Om dat mogelijk te maken moeten de autoriteiten over de nodige middelen beschikken om zich te houden aan het tijdschema voor het einde van het jaar dat is verstrekt door Mariella Dimech, voorzitter van de Autoriteit voor verantwoord gebruik van cannabis (ARUC).

“Zes maanden geleden was Malta moedig genoeg om de realiteit onder ogen te zien en een historische hervorming door te voeren(…)”

“Zes maanden geleden was Malta moedig genoeg om de realiteit onder ogen te zien en een historische hervorming door te voeren voor het verantwoord gebruik van cannabis”, zei Buttigieg tegen Lovin Malta. “Het was een enorme stap voorwaarts waarvan velen dachten dat ze er nooit zouden komen en toch zijn we hier, de eerste EU-lidstaat die deze stap zet.”

“We moesten een autoriteit oprichten die verantwoordelijk is om het te reguleren en we bevinden ons nu in een stadium waarin de autoriteit wordt opgericht om de wet effectief uit te voeren en ervoor te zorgen dat deze op verantwoorde wijze wordt gebruikt.”

De wet die ook thuisteelt mogelijk maakt, staat namelijk ook de oprichting van cannabis clubs toe. Deze clubs zullen worden gereguleerd worden door het ARUC en moeten zich aan de volgende criteria houden om een vergunning te krijgen:

  • Clean Police Conduct, vergelijkbaar met een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) hier
  • Bedrijfsplan
  • Opleidingscertificaat voor alle medewerkers voor: A) Teelt; B) Opslag; C) Dispensatie; D) Levering van punt a naar punt b
  • Geen connectie met criminele organisaties
  • Verzekering
  • Nooit een cannabisvergunning ingetrokken of geschorst gehad
  • Verblijf in Malta
  • Zich ertoe verbinden alle benodigde gegevens te verstrekken aan het gecentraliseerde systeem voor gegevensverzameling
  • Hebben het gebruik van cannabis niet gepromoot of gecommercialiseerd
  • Alle aanvragen dienen voorzien te zijn van een duidelijk plan van aanpak met plannen voor teelt, bewaring, levering en uitgifte.

Hoewel het regelgevingsproces over zes maanden nog moet beginnen, drong Buttigieg er bij mensen op aan om alles stap voor stap te doen, waarbij hij opmerkte dat mensen thuis al in alle rust cannabis kunnen kweken en roken en dat hun strafblad voor cannabisbezit geschrapt kan worden.

Maar helaas (nog geen) toegang voor toeristen in de clubs

Als je cannabis clubs hoort, denk je al snel aan Spanje en dan in het bijzonder Barcelona. Maar helaas, Dimech liet in een eerder interview weten: “Nee, de wet staat niet toe dat toeristen wiet kopen. Het staat geen coffeeshops toe.”

Eerder publiceerden we al het wetsvoorstel, evenals een interview en podcast met Andrew Bonello, president van de ReLeaf Malta NGO