Eerste twee in-beginsel vergunningen verleend aan potentiële clubs in Malta

Malta heeft de eerste stappen gezet richting gereguleerde cannabisteelt door de verlening van de eerste twee in-beginsel vergunningen voor cannabis clubs.

0
Malta cannabis thuisteelt legaliseren legaliseert minister-president
- Advertentie -

De Autoriteit voor het Verantwoord Gebruik van Cannabis (ARUC) in Malta heeft bevestigd dat de eerste twee in-beginsel vergunningen zijn verleend aan potentiële cannabisverenigingen. Deze vergunningen markeren een historische stap in de richting van gereguleerde cannabis teelt en stellen de verenigingen in staat om te beginnen met de bouw van teeltfaciliteiten.

Historische stap in Malta met vergunningen voor cannabis clubs

Hoewel deze in-beginsel vergunningen de verenigingen toestaan om te starten met de constructie van hun teeltfaciliteiten, is het belangrijk op te merken dat daadwerkelijke teelt nog niet is toegestaan op dit punt. Leonid McKay, de uitvoerend voorzitter van de ARUC, legde uit dat verenigingen pas kunnen beginnen met het kweken van cannabis nadat hen een operationele vergunning is verleend na verdere inspecties door de ARUC.

“De in-beginsel vergunning keurt het voorgestelde operationele systeem goed. De operationele vergunning wordt uitgegeven zodra de verenigingen hun setup voltooien en de autoriteit bevestigt dat dit in overeenstemming is met de regelgeving”

McKay verklaarde aan de Times of Malta: “De in-beginsel vergunning keurt het voorgestelde operationele systeem goed. De operationele vergunning wordt uitgegeven zodra de verenigingen hun setup voltooien en de autoriteit bevestigt dat dit in overeenstemming is met de regelgeving.”

De recentelijk uitgegeven vergunningen betreffen twee verenigingen, terwijl andere verenigingen momenteel in de laatste stadia van beoordeling en autorisatie verkeren.

De volgende stap voor verenigingen met een in-beginsel vergunning zal de uitgifte van een registratienummer zijn, wat hen “juridische persoonlijkheid” zal verschaffen volgens McKay.

Deze ontwikkeling komt vijf maanden nadat een wettelijke kennisgeving werd uitgegeven met herziene boetes, lidmaatschapsregels en vereisten voor papierwerk voor cannabisverenigingen, volgend op een eerdere aankondiging in januari.

Onder de regels aangekondigd in maart zijn verenigingen verplicht om een register bij te houden van persoonlijke gegevens van leden en moeten ze “zonder winstoogmerk” zijn, waarbij hun beheerders worden betaald in overeenstemming met markttarieven vastgesteld door de Wet op Vrijwillige Organisaties.

Regulatie en inspecties: nauwkeurige implementatie van cannabisverenigingen

Hoewel boetes voor het niet-naleven zijn vastgesteld, waaronder boetes tot €10.000 voor verkoop aan minderjarigen of niet-leden, zijn de registratiekosten ook verlaagd van de oorspronkelijk aangekondigde minimale jaarlijkse vergoeding van €8.750 tot slechts €1.000 per jaar voor kleine verenigingen met maximaal 50 leden.

Grotere verenigingen met tussen de 351 en 500 leden zullen een jaarlijkse vergoeding betalen van €26.000.

De wettelijke kennisgeving geeft ook ARUC-inspecteurs de bevoegdheid om on-site inspecties of audits uit te voeren, waarbij verenigingen die de regels overtreden, te maken krijgen met straffen variërend van waarschuwingen tot het intrekken van hun vergunningen.

Hoofd regulerende autoriteit in november nog ontslagen

De toekenning van de eerste in-beginsel vergunningen komt minder dan een jaar nadat McKay werd aangesteld ter vervanging van het voormalige hoofd van de autoriteit.

Psychotherapeut Mariella Dimech werd in november ontslagen uit haar functie, op een moment dat er nog geen regelgevende richtlijnen waren uitgevaardigd door de autoriteit.

Dimech’s verwijdering kwam enkele dagen nadat premier Robert Abela in een interview met Times of Malta had verklaard dat hij gefrustreerd was door vertragingen en “aandrong” om de zaken sneller te laten verlopen.

Na haar ontslag zei de voormalige hoofd van ARUC dat ze niet voldoende middelen had gekregen en het oneens was met de beleidsrichting van de regering.

Meer informatie over de legalisatie van cannabis in Malta

Eerder publiceerden we ook al het wetsvoorstel, evenals een interview en podcast met Andrew Bonello, president van de ReLeaf Malta NGO. Malta tekende overigens wel de gezamenlijke overeenkomst samen met Duitsland en Luxemburg over de regulering van cannabis in juli. Iets wat de Nederlandse delegatie naliet.