Eindhoven wacht uitspraak Raad van State af voor er meer coffeeshops komen

De aanstaande uitspraak van de Raad van State in een zaak over schaarse vergunningen in Roermond is cruciaal voor Eindhoven, maar ook voor andere coffeeshops in het land.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De gemeente Eindhoven wacht een uitspraak van de Raad van State af in een zaak rondom de coffeeshops in Roermond voordat er eindelijk weer een aantal coffeeshops bij komen bevestigde de nieuwe burgemeester Dijselbloem (PvdA) vorige week donderdag in de gemeenteraad.

Update, 13 september: Landelijke coffeeshopbond PCN betreurt uitspraken Raad van State over coffeeshops

Uitspraak Raad van State in zaak schaarse vergunningen coffeeshops Roermond cruciaal voor Eindhoven, evenals alle andere coffeeshops in het land

De Raad van State ging zich namelijk pas na de zomer buigen over het hoger beroep van de gemeente Roermond in de zaak rondom de verplaatsing van de coffeeshops berichtten we in juni. Dat is tot op heden nog steeds niet gebeurd. De gemeente Roermond ging namelijk in hoger beroep tegen een uitspraak die bepaalde dat een exploitatievergunning van een coffeeshop geen schaarse vergunning is.

sinds 2019 is bekend dat er drie coffeeshops bij mogen komen

Bij een positieve uitspraak zal dit gevolgen hebben voor coffeeshops door heel het land. Bij een negatieve uitspraak, kunnen we wel eens flink wat coffeeshops gaan verliezen. Het is daardoor al langer een heet hangijzer voor de branche.

Dus ook voor Eindhoven, waar al sinds 2019 is bekend dat er drie coffeeshops bij mogen komen. Inmiddels zouden er tientallen belangstellenden hebben gemeld.

Dat terwijl coffeeshop Indian Dylan gesloten is na de vondst van de voorraad, maar waar coffeeshop High Times gelukkig recentelijk weer open is. Een aantal jaar geleden werd nog de Apotheker/Bakkerij voorgoed gesloten.

Het Eindhovens Dagblad bericht verder dat uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks gemiddeld 275.000 transacties plaatsvinden in de coffeeshops in Eindhoven, met uitschieters naar 500.000. Landelijk zou het gemiddelde liggen op 175.000.

Dat komt mede door bezoeken van onze zuiderburen, maar ook omdat er verder in de regio alleen in Helmond een coffeeshop is te vinden. Recentelijk liet de burgemeester van Helmond overigens weten dit najaar in gesprek te willen over het coffeeshopleid.