Gezondheidsminister Luxemburg: in maart wetsvoorstel bij Kamer van Afgevaardigden

Echter is het niet zeker dat het wetsvoorstel nog voor de verkiezingen in oktober tot stemming zal komen.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Vorige week gaf Paulette Lenert, de minister van Volksgezondheid in Luxemburg, een interview aan radio 100.7 waarin ze meer duidelijkheid verschafte over het tijdsplan van de legalisatie van cannabis dat al jaren in de maak is. Het wetsvoorstel zou namelijk in maart bij de Kamer van Afgevaardigden moeten aankomen.

Update, 28 juni 2023: Luxemburg legaliseert cannabis als eerste in Benelux, tweede in Europese Unie

Maar het is niet zeker dat het wetsvoorstel nog voor de verkiezingen in oktober tot stemming zal komen schrijft l’Essentiel. Als er tijdens de verkiezingen een coalitie komt die anders denkt over het wetsvoorstel, kan het daardoor wel eens alsnog mis gaan. Door de pandemie liep de legalisatie van cannabis in Luxemburg vertraging op. De Kamer van Afgevaardigden is overigens de enige Kamer van Luxemburg.

Maar als het de goede kant op gaat zal Luxemburg, net zoals Malta, eerst de thuisteelt van cannabis voor persoonlijk gebruik gaan legaliseren. In november 2021 werd daarover meer details bekend gemaakt. Verschillende justitiële autoriteiten kraakten het wetsvoorstel echter af in december vorig jaar en stuurden de minister van Justitie, Sam Tanson, terug naar de tekentafel. Wel ging de regeringsraad al akkoord.

Eerst, want mogelijk komt er na de beperkte legalisering van thuisteelt een soort van wietexperiment in Luxemburg zo bleek tijdens de vijf hoorzittingen met experts in Duitsland.