Gweedo over 2022 in nieuwe column: ‘Het leven gaat door’

In een nieuwe column bericht Gweedo dat hij Spannabis moest missen door een besmetting, de oorlog, het wietexperiment en staat hij stil bij het overlijden van Doede De Jong.

0
- Advertentie -

Twee jaar geleden ging ons land in lockdown. Sinds dat moment is voor mij de tijd voorbij gevlogen. Toen we voor de eerste keer in lockdown gingen, werd in Barcelona het jaarlijkse Spannabis afgelast. Ik herinner mij nog dat ik blij was dat ik niet afgereisd was naar het zonnige zuiden toen ik hoorde dat het niet doorging. Helaas voor degenen die er wel waren en niet weg konden.

Nu, twee jaar later, verheugde ik mij er weer op. Het jaarlijkse Spaanse cannabis evenement zou weer plaats gaan vinden. Ondertussen zaten we bij ons thuis sinds het eind van het vorig jaar haast in een voortdurende quarantaine leek het wel. Met vier huisgenoten die met korte tussenpozen achter elkaar Corona positief waren, bleef ik negatief testen. Het ging een tijdje goed en ik dacht de dans ontsprongen te zijn. Maar helaas, één week voor Spannabis testte ik positief en ging de reis voor mij helaas weer niet door.

En verder

Op moment is er een oorlog gaande in de Oekraïne. Iets wat stilaan steeds meer effect begint te krijgen op de rest van de wereld. Producten worden duur omdat de productie schaars is of omdat ze niet in te voeren zijn. Hier in de supermarkt is het één pak meel en één fles zonnebloemolie per klant. De brandstofprijzen blijven ook maar stijgen. Laten we hopen dat we het allemaal een beetje betaalbaar blijft.

Het ergste vind ik het voor de mensen die er zelf mee hebben te maken. Die al dan niet slachtoffer zijn of hebben moeten vluchten voor het geweld. Laten we hopen dat de vrede snel terugkeert.

Blijven experimenteren

De weg naar de start van de verkoop van legale wiet is nogal zeer hobbelig. Had ik verwacht dat het dit jaar zou gebeuren. Nou, mooi niet. Volgens de laatste berichten gaat dit pas gebeuren in het tweede kwartaal van 2023 en zitten ze nu nog in een voorbereidingsfase.

Ook ben ik benieuwd hoe het dit jaar in Europa zal gaan met onze geliefde plant

Ook ben ik benieuwd hoe het dit jaar in Europa zal gaan met onze geliefde plant. Steeds meer landen zien in dat het reguleren een betere zaak is. Spanje, Portugal, Italië, Luxemburg, Duitsland, Denemarken worden steeds liberaler, ook op het gebied van thuisteelt. Misschien dat dit nog invloed gaat hebben op ons wietexperiment.

Hoe het ook zal gaan, hoop ik op een goede zomer zodat ik weer met mijn buitenplantjes kan gaan experimenteren.

De dood van Doede

Het trieste bericht zullen jullie wel vernomen hebben. De dood van wiet pionier, cannabis activist en hennep held Doede de Jong. Ik wist dat hij ziek was en dat het niet goed met hem ging. Maar toch sloeg zijn overlijden bij mij in als een spreekwoordelijke bom. Mijn eerste gedachte was om de wagen te pakken, naar het noorden te rijden en erbij te zijn op zijn afscheid.

Ik ga zeker vijf zaden zaaien deze zomer en zal nog lang aan Doede denken

Maar goed, zitten de nabestaanden wel hierop te wachten? Ik hoefde mij dit niet af te vragen want door Corona was ik toch niet in staat geweest om te kunnen gaan. De vrouw van Doede vroeg in een bericht om een zaadje te planten, de plant op het einde van het seizoen te oogsten en dan nog eens aan Doede te denken.

Bij deze roep ik nogmaals iedereen op om dit te doen. Niet om aan te zetten tot illegale hennepteelt, maar als aandenken en eerbetoon. Ik ga zeker vijf zaden zaaien deze zomer en zal nog lang aan Doede denken.

Het leven gaat door, dus laten we hopen dat we zelf gezond blijven. Dat het een beetje rustig blijft in de wereld. En dat onze geliefde plant snel bevrijd wordt.

Zaai het zaad en spreidt het licht.

Houdt het groen en oogst liefde!