Eerste gast column Gweedo: een introductie

De eerste gast column van Gweedo. Wat volgt is een introductie en stukje geschiedenis. Met soundtrack weliswaar.

0
- Advertentie -

Op 15 maart dit jaar werd het bericht naar buiten gebracht dat de coffeeshops over een half uur gingen sluiten wegens Corona. Direct was te zien dat er zich lange rijen vormden bij de coffeeshops en dat dat er kaartjes en flyers uitgedeeld werden om het kruid, buiten de shop, toch te kunnen bemachtigen. De industrie leeft!

Mede door moedige mensen, zoals o.a. August de Loor, gingen ze de dag erna weer open. Weliswaar alleen om af te halen. Mijn gezellige shop veranderde in een kil afhaal loket. Tijden veranderen. Vroeger lagen er broodplanken met joekels van keukenmessen op de tafels, nu heb je een crusher. Mijmerend aan vroeger dacht ik aan mijn eerste keer dat ik cannabis tot mij nam. (redactie: inmiddels zijn de coffeeshops weer volledig open).

Vroeger lagen er broodplanken met joekels van keukenmessen op de tafels, nu heb je een crusher

Eerste keer in aanraking met cannabis cultuur

Ik was op jonge leeftijd al gefascineerd door ‘de plant’ en haar cultuur. Ik weet nog toen ik mijn eerste muziek-single kreeg. Ik was 7 jaar oud en stond, aan de hand van mijn moeder, voor de balie van de muziek afdeling van de Vroom & Dreesman.

De verkoopster en mijn moeder gniffelde wat onder elkaar. Ik had totaal geen vermoeden, sprak noch verstond geen woord Engels. Het was Pass The Dutchie van Musical Youth (zie bovenaan artikel, onder het origineel).

En de eerste keer stoned

De eerste keer stoned, nou ja de eerste keer dat ik wiet rookte, ik was in het zwembad. Iemand had wiet bij zich en vroeg of ik na het zwemmen meeging naar het aansluitende park, om daar een joint te roken. Ik had de experimentele leeftijd van zestien jaar bereikt en rode ogen van het chloor had ik toch al.

Ik ging drugs nemen en kon daaraan dood gaan, waren mijn gedachten!

Ik ging drugs nemen en kon daaraan dood gaan, waren mijn gedachten! Immers was het de tijd na Ronald Reagan, die de drugs, waaronder ons eigen wietje, als staatsvijand nummer één maakte en er een oorlog tegen begon. Omdat dat wietje de opstap zou zijn naar de hardere drug soorten en de jeugd zou er aan ten onder gaan. Vol met adrenaline en verzonken in diepzinnige gedachten en had ik het idee niets van die joint te voelen.

Achteraf gezien moet ik zo stoned als een aap geweest te zijn. Twee jaar later op een vakantie in Normandië, zaten we samen met een groep mensen. Geïnteresseerd voegde ik mij bij iemand die een flinke, dikke joint aan het draaien was. Hij stak hem op, nam twee keer een hijs, gaf hem aan mij en zei: rook maar op. Dat heb ik gedaan.

Cannabis als onderdeel van mijn leven

Vanaf dat moment, op het strand onder de sterrenhemel ben ik het leven en de wereld om ons heen, heel anders gaan bekijken. Vanaf toen werd cannabis een deel van mijn leven. Lang voor het hele Corona gedoe bracht het RIVM een ranking uit van de gevaarlijkste drugs, waar na heroïne en crack, alcohol en tabak op de derde en vierde plek belanden en deze zijn gewoon vrij te koop in elke supermarkt. Terwijl Cannabis in die zelfde lijst op nummer elf staat en ik geen cannabis plantje mag planten.

Maar nu de wietproef aanmelding is gestart en cannabisindustrie.nl is gelanceerd, komen we weer een stukje dichter bij de normalisering van de cannabis cultuur

Okay het word gedoogd. Maar ik blijf mijn eigen cannabis groeien zodat ik elk jaar voor het eerst mijn plantjes in de tuin kan zetten en dat ik elke dag voor het eerst mijn jointje kan roken.

Maar nu de wietproef aanmelding is gestart en cannabisindustrie.nl is gelanceerd, komen we weer een stukje dichter bij de normalisering van de cannabis cultuur.

Gweedo is een cannabis liefhebber, kweker, sympathisant van stichting VOC Nederland (en trotse deelnemer van De Gouden Gieter), en te volgen via Instagram op @g_weedo.