I-criterium (wietpas) coffeeshops Vlissingen wordt definitief afgeschaft

Het besluit moet nog wel bekrachtigd worden. De raadscommissie Algemeen & Sociaal zullen op 19 januari bijeenkomen om de proef om te zetten in definitief besluit. Het definitieve besluit van het college van B&W zal daarop volgen. 

0
coffeeshop roken joint
Afbeelding gegenereerd door het gebruik van Dall-E (AI).
- Advertentie -

Nadat eerder dit jaar al bekend werd dat de proef met het wederom toelaten van toeristen in de coffeeshops van de gemeente Vlissingen werd verlengt tot en met het einde van het jaar, is eerder deze week bekend gemaakt dat het ingezeten-criterium (i-criterium, of ‘wietpas’ in de volksmond) definitief wordt afgeschaft. Daardoor zijn toeristen weer welkom in de twee coffeeshops van Vlissingen.

Dat maakte Omroep Zeeland eerder deze week bekend nadat het college van Burgemeesters en Wethouders (B&W) dat besluit had genomen. In de andere twee gemeenten met een coffeeshop in Zeeland, Terneuzen en Goes, blijft het i-criterium voorlopig gehandhaafd.

Toeristen waren al ter experiment sinds 1 augustus 2021 weer welkom in de twee coffeeshops van Vlissingen

Sinds 1 augustus 2021 mochten toeristen weer op proef de coffeeshop van Vlissingen binnen. Tot en met 31 juli werden daarvan de effecten gemeten op de overlast door straathandel. Tijdens de proef is er extra beveiliging ingezet en zijn er parkeerplekken voor kort parkeren gecreëerd. Ook wilde de gemeente daarmee inzicht krijgen van de nationaliteiten van de bezoekers. Vanaf augustus het jaar erna zou gestart worden met het eindonderzoek en daarna volgde een evaluatie. Omwonenden, ondernemers en coffeeshopbezoekers worden daarvoor gevraagd mee te werken aan een enquête. De gemeente zal de uitkomsten bespreken met de wijktafels Scheldebuurt en Centrum, ondernemersvertegenwoordigers en de coffeeshophouders.

Maar eerder dit jaar maakte Omroep Zeeland bekend dat de coffeeshops sowieso tot het einde van het jaar toeristen mochten blijven ontvangen. Momenteel zijn er overigens twee coffeeshops in de gemeente Vlissingen, coffeeshop Aarden op de Nieuwstraat en coffeeshop Purple op de Aagje Dekenstraat.

De burgemeester en wethouders van Vlissingen maakten daarnaast eerder dit jaar bekend positief te staan tegenover over de proef met het opschorten van het i-criterium dusver, maar ze wilden wel eerst een ‘normale’ zomer afwachten voordat een besluit zou worden genomen. Ook de coffeeshophouders en omwonenden waren blij met de proef want het leidde tot minder straathandel en overlast.

Besluit moet nog wel worden bekrachtigd

“De inzet van beveiligers op straat was onderdeel van de proef. Dat hebben de coffeeshops goed gedaan en we eisen dat ze dat blijven doen(…)”

Door de positieve bevindingen heeft het college van B&W nu besloten om definitief buitenlanders weer toe te laten in de coffeeshops, maar wel volgens dezelfde voorwaarden die golden tijdens de proef liet burgemeester Bas van den Tillaar (CDA) weten aan Omroep Zeeland: “De inzet van beveiligers op straat was onderdeel van de proef. Dat hebben de coffeeshops goed gedaan en we eisen dat ze dat blijven doen. De omwonenden hebben we toegezegd dat we samen met de politie en het Openbaar Ministerie de situatie rondom de coffeeshops goed in de gaten blijven houden. Mocht dat nodig zijn, dan nemen we maatregelen.”

Het besluit moet nog wel bekrachtigd worden. De raadscommissie Algemeen & Sociaal zullen op 19 januari bijeenkomen om de proef om te zetten in definitief besluit. Het definitieve besluit van het college van B&W zal daarop volgen.