JOVD amendement om cannabis te legaliseren op VVD congres afgeketst

Het JOVD amendement om de legalisering van cannabis op te nemen in het VVD verkiezingsprogramma heeft het niet gehaald: 70% was tegen.

0
VVD congres cannabis legaliseren JOVD amendement
Foto via Twitter
- Advertentie -

Het amendement dat de JOVD (Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie) zou indienen op het VVD congres afgelopen weekend om toch de legalisering van cannabis op te nemen in het verkiezingsprogramma, heeft het niet gehaald. 70% stemde namelijk tegen.

70% op VVD congres tegen opnemen van legalisering van cannabis in het verkiezingsprogramma

De tekst van het amendement was namelijk als volgt:

Amendement 38 Indiener: Mauk Bresser, Thomas Pauwels, Pim Tolmeijer

Netwerk: Groningen

Regelnummers: 2100- 2100
Type: Wijziging

Originele tekst:

We wachten de resultaten van de experimenten gesloten coffeeshopketen af, voordat we een definitief besluit nemen over het vervolg hiervan.

Aanpassing:

Eenieder heeft in grote mate de vrijheid zelf de keuze te maken wel of geen drugs te willen gebruiken, zolang er verantwoordelijk wordt omgegaan met deze vrijheid en er geen sprake is van schade aan derden. Het gedoogbeleid ondermijnt de rechtstaat en wordt daarom afgeschaft. Cannabis en hasj worden volledig gelegaliseerd, Coffeeshops dienen hun waar legaal te kunnen verkopen. Er dient een verruiming in de eisen en de regels voor coffeeshops te komen.

Toelichting:

Het programma wat er nu ligt komt op voor veiligheid. Een ondermijnend gedoogbeleid past hier niet bij. Na de wietproef is het belangrijk dat de legalisatie van cannabis en hasj spoedig zullen volgen.

Prima tekst, maar helaas was een ruime meerderheid tegen (30% voor, 70% tegen).

In 2020 ook al een poging vernomen van leden van de VVD

In 2020 wilden leden van de VVD het legalisering van cannabis ook al opnemen in het verkiezingsprogramma.

Een daarvan was het eerder goedgekeurde voorstel van VVD-wethouder en voormalig officier van justitie Bos uit Breda. Ruim driekwart van de deelnemers aan de online vergadering waren voor.

Maar op de ledenvergadering die er uiteindelijk over gaat, was 41% van de leden voor en 59% was tegen. Daar moesten wel Fred Teeven en minister-president Mark Rutte voor worden ingezet.