NBA gaat cannabisgebruik, reclame maken en in industrie investeren toestaan

Het voorlopige akkoord moet nog wel worden geratificeerd door de vakbond en teamgouverneurs.

0
NBA gary payton cannabis canada
- Advertentie -

Een baanbrekende overeenkomst tussen de National Basketball Association (NBA) en de spelersvereniging stelt spelers in staat om te investeren in en reclame te maken voor cannabisbedrijven. Het voorlopige akkoord, dat moet worden geratificeerd door de vakbond en teamgouverneurs, zou spelers ook in staat stellen om cannabis te consumeren, aangezien de stof uit het drugstestprogramma van de competitie zou worden gehaald, zo meldt de sportmedia site The Athletic.

De National Basketball Players Association heeft bevestigd dat er een voorlopige collectieve arbeidsovereenkomst is bereikt. “Specifieke details zullen beschikbaar worden gesteld zodra er een term sheet is gefinaliseerd”, aldus de vereniging in een verklaring.

“Specifieke details zullen beschikbaar worden gesteld zodra er een term sheet is gefinaliseerd”

De voorgestelde overeenkomst zou spelers nog een investeringsmogelijkheid bieden, namelijk in NBA- en WNBA-teams, zo meldt The Athletic.

Het voorlopige akkoord zou een belangrijke erkenning zijn voor de cannabisindustrie en zou een nieuwe bron van financiering openen voor cannabisbedrijven, die te kampen hebben met een krappe financieringsmarkt.

Het voorgestelde zevenjarige akkoord zou ook een primeur zijn voor de NBA, die eerder spelers heeft gestraft voor het consumeren van cannabis en hen heeft verboden deel te nemen aan cannabis-sponsorships of zakelijke kansen.

Een groeiend aantal voormalige NBA-spelers is echter al actief in de cannabisindustrie, zoals Al Harrington, mede-oprichter van het in Los Angeles gevestigde Viola Brands; Chris Webber van Players Only Holdings; Carmelo Anthony, een investeerder in het Californische cannabismerk Leune; en Shawn Kemp, eigenaar van een cannabiswinkel in Seattle.

Veranderende houding ten opzichte van cannabis in professionele sporten

Nu steeds meer staten het medisch en recreatief gebruik van cannabis legaliseren, versoepelen professionele sportcompetities geleidelijk hun eens nultolerantiebeleid ten aanzien van cannabis.

De NBA stopte de willekeurige drugstesten voor cannabis de afgelopen jaren, en controleerde alleen op de verboden stof als daar een gegronde reden toe was. Schorsingen zouden volgen als een speler drie keer achter elkaar positief testte.

De National Football League doneerde vorig jaar $1 miljoen aan onderzoek naar pijnmanagement en cannabis. In oktober werd Charlotte’s Web CBD uit Colorado de eerste officiële cannabidiol sponsor van de Major Baseball League.

Hoewel cannabis nog steeds illegaal is op federaal niveau in de Verenigde Staten, werd WNBA-ster Brittney Griner vorig jaar gevangen gezet in Rusland nadat de autoriteiten vape cartridges met hasjolie in haar bagage hadden gevonden. Ondanks dat cannabis nog steeds illegaal is op federaal niveau, classificeerde het Witte Huis de speler als “onrechtmatig vastgehouden”.