Poging om cannabis legalisatie in Montana ongedaan te doen faalt

Een wetsvoorstel dat Montana's cannabismarkt zou hebben afgeschaft is gestrand door een 6-4 stemming in een hoorzitting.

0
Montana cannabis legalisatie VS
- Advertentie -

Het wetsvoorstel Senate Bill 546, dat Montana’s cannabismarkt zou hebben afgeschaft, is na de introductie vorige maand, gestrand. Twee weken geleden stemden wetgevers in Montana om het wetsvoorstel te parkeren, waardoor de staat het net opgerichte programma voor recreatieve cannabis kan behouden.

Montana legaliseerde cannabis met een ruime meerderheid in 2020, maar wetsvoorstel probeerde dat ongedaan te maken

In november 2020 stemde bijna 60% van de kiezers in Montana voor legalisatie van wiet voor volwassenen vanaf 21 jaar en ouder. Het stemde ook voor het opzetten van een regulerend kader voor een staat-gesanctioneerde recreatieve cannabismarkt. De verkoop van recreatieve cannabis startte vorig jaar en bracht in 2022 meer dan $200 miljoen op voor de staat.

Het wetsvoorstel zou ook de staatstaks op medicinale cannabis verhogen van 4% naar 20% en aanzienlijke beperkingen opleggen aan de sterkte van medicinale cannabis en toegestane hoeveelheden voor bezit. Het wetsvoorstel werd echter nooit goedgekeurd door de Senaatscommissie voor bedrijfsleven, arbeid en economische zaken. De commissie hield op 29 maart een hoorzitting over het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel werd met 6-4 weggestemd op een hoorzitting, waarbij drie Republikeinse commissieleden en drie Democratische leden tegen stemden. Het belastinggeld van de verkoop van cannabis wordt gebruikt om verschillende programma’s in de staat te ondersteunen, waaronder het HEART-fonds dat geld biedt voor behandeling van verslaving in Montana.

Toch is de poging mogelijk een opstap naar meer cannabishervormingen in Montana, aangezien de commissie onlangs getuigenissen heeft gehoord over twee andere wetsvoorstellen met betrekking tot cannabis in de staat. Maar voor nu houdt de legalisatie van cannabis stand.

Cannabis Industrie Awards 2023