Politiek Helmond wil meer coffeeshops, maar is ook controlegemeente in wietexperiment

Op moment van schrijven is er maar een coffeeshop in Helmond voor bijna 100.000 inwoners.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Eerder deze week presenteerde onderzoeksbureau Breuer & Intraval een rapport voor de gemeente Helmond waaruit bleek dat de stad meer coffeeshops zou moeten hebben om aan de vraag te voldoen. De politiek zit het wel zitten, maar gooit het zijn van een controlegemeente in het wietexperiment roet in het eten?

Update, 22 juni 2023: Helmond wacht wietexperiment af voor beslissing over tweede coffeeshop

De politiek wil wel, maar kan het ook? En hoeveel dan? En waar?

Het coffeeshopbeleid in Helmond staat al langer ter discussie. In 2010 werd een tweede coffeeshop geopend, maar na een aanslag met een granaat en bedreigingen aan de burgemeester, is die coffeeshop overgegaan tot sluiting.

Op moment van schrijven is er maar een coffeeshop in Helmond voor bijna 100.000 inwoners

Op moment van schrijven is er maar een coffeeshop in Helmond: Bonne Ville. Helmond is een stad met bijna 100.000 inwoners, terwijl veel gemeenten beleid hanteren wat zegt dat er per 15.000 tot 40.000 inwoners een coffeeshop zou moeten zijn.

Er zouden volgens Breuer & Intraval ruim 8800 cannabis consumenten zijn in Helmond, goed zijn voor bijna 70.000 koopmomenten per maand.

Dat een coffeeshop te weinig is voor de stad, zijn de meeste raadsleden het dan ook wel over eens. Maar hoeveel precies? En waar? Daar zijn ze nog niet over uit. Het Eindhovens Dagblad bericht dat ook burgemeester Blanksma nog geen beslissing wil nemen en eerst alle voors en tegens moeten worden afgewogen.

Geen nieuwe coffeeshops mogelijk in Helmond tijdens het zijn van een controlegemeente in het uitgestelde wietexperiment

Zoals we eerder al een keer op deze website schreven, is een ander probleem voor het uitbreiden van het coffeeshopbeleid van Helmond dat het een controlegemeente is voor het wietexperiment. In een gedegen experiment, kunnen natuurlijk niet de omstandigheden van de controle (het placebo) veranderen. Mede daarom wil de huidige burgemeester het experiment eerst afwachten, wat natuurlijk makkelijk is gezegd en het haar nu wel goed uitkomt dat het nog wel even gaat duren voordat we legaal gekweekte wiet gaan krijgen.

Fractievoorzitter van D66 Stef Steves liet via Twitter weten dit argument zwaar te zullen gaan aanvechten: