Puffco Proxy review: de coolste én beste hasj en concentraten vaporizer

Mauro heeft met de Puffco Proxy de coolste én beste vaporizer voor hasj en concentraten gevonden. Tijd voor de Puffco Proxy review!

0
Puffco Proxy review vaporizer hasj en concentraten
- Advertentie -

Ik heb nu iets meer dan een weekje de nieuwe Puffco Proxy vaporizer en ik ben dolenthousiast. Ondanks dat de Puffco Proxy nauwelijks in Nederland verkrijgbaar is, heb ik toch besloten om er alvast een review van te maken.

Puffco Proxy review: de derde Puffco verdamper

De Puffco Proxy is alweer mijn tweede Puffco verdamper die ik heb gekocht. Dat hadden er drie kunnen zijn, ware dat ik geen Puffco Peak (Pro) heb maar een Focus V Carta als e-rig (destijds gekregen voor een review, anders had ik een Peak gekocht).

Puffco Plus
Mijn Puffco Plus, met wat zichtbare gebruikerssporen.

Ik zat er al een tijdje op te azen, maar toen ik in een review op Leafly las dat je naast concentraten ook full melt hasj en zelfs drysift hasj (waartoe ook Marokkaanse hasj behoort) kon gebruiken in de Proxy, was ik om.

Al jaren word ik als ervaren vaporizer reviewer gevraagd: Wat is de beste vaporizer om hasj te verdampen? De Proxy zou dus eindelijk een antwoord moeten zijn op die vraag. Eerder verwees ik altijd naar de Dynavap.

Check ook zeker eerst even deze toffe reclame voor de Puffco Proxy.

Wat zit er in de doos van de Puffco Proxy?

 • Puffco Proxy-basis
 • Puffco Proxy glazen pijpje
 • 3D keramische verhittingskamer
 • Travel case
 • USB-C oplaadkabel
 • Dab-tool
 • Wattenstaafjes
 • Handleiding
Puffco Proxy inhoud verpakking
Dit zit er in de doos.

Specificaties

 • Inclusief travel case
 • 4 voorgeprogrammeerde warmte-instellingen
 • 3D kamer (verzegeld)
 • Keramische verhittingskamer
 • Boost-modus
 • Opladen met USB-C
 • 1,5 uur snelle oplaadtijd
 • Gemiddelde batterijduur van 15x opwarmen
 • 30 seconden opwarmtijd
 • Auto-slaapfunctie
 • Basis (LxBxH): 42 x 42 x 64,75 mm
 • Glas (LxBxH): 42 x 129,41 x 57,48 mm

Hoe bereid je de Proxy voor om voor het eerst te gebruiken?

Het begint zoals altijd bij een draagbare verdamper met het opladen van het apparaat. In dit geval is er bij de Proxy een USB-C kabel bijgeleverd, waarvan wordt aangeraden alleen die te gebruiken bij het opladen. Ander kabels zijn eigen risico.

Er zat geen bevestiging bij voor het stopcontact. Ik heb de Proxy dan ook iedere keer via mijn USB aansluiting op mijn desktop computer opgeladen voor de zekerheid, in plaats van een telefoonoplader te gebruiken daarvoor.

De proxy is klaar met opladen wanneer de LED verlichting uit gaat, binnen zo’n 1,5 uur (voor helemaal opladen als hij helemaal leeg is).

Puffco Proxy USB-C opladen
De Proxy is simpel op te laden met USB-C, kabel inbegrepen.

Hoe gebruik je de Puffco Proxy?

Nadat de Proxy is opgeladen, kan de pret beginnen. Je kunt dit filmpje hieronder bekijken hoe de Proxy werkt, of doorlezen daaronder voor mijn bevindingen.

Ik heb de Proxy met verschillende soorten hasj en concentraten geprobeerd, hieronder mijn bevindingen.

Puffco Proxy review met BHO rosin full melt ice-o-lator drysift Marokkaanse hasj
Enkele van de extracten gebruikt tijdens deze review. Aan de bovenkant: full melt ice-o-lator en tradtionele ice-o-lator. Onderkant: hasj rosin, BHO en Marokaanse triple filtered hasj.

Hoe gebruik je de Puffco Proxy met rosin of BHO?

Om te beginnen heb ik de Proxy geprobeerd met rosin en later BHO (Bhutane Hash Oil). Daarvoor doe je een kleine hoeveelheid (of meer, dat is aan jou) ter grote van een of een paar rijstkorrels in de keramische kamer nadat je het dopje er af hebt gehaald. Je zult merken dat hoeveel je er ook in doet, je vrijwel altijd wel iets overhoudt voor nog een sessie (of meerdere). Erg efficiënt apparaatje dus.

Je zet de Proxy aan door de knop aan de zijkant ingedrukt te houden. Druk je een keer, dan zie je welke temperatuur instelling de Proxy in staat. Druk je daarna nog een keer, dan ga je naar de volgende temperatuur instelling.

De Proxy heeft de volgende temperatuur instellingen, dezelfde als de Peak overigens:

 1. Blauw (262°C)
 2. Groen (271°C)
 3. Rood (285°C)
 4. Wit (293°C)

Persoonlijk heb ik het vaakst de Proxy gehad op de eerste stand, Blauw (262°C). Daarmee krijg je iets meer smaak, maar iets minder damp. Ga je de temperatuur opvoeren, krijg je juist het tegenovergestelde: minder smaak, meer damp.

Ben je er uit welke temperatuur je wilt, dan druk je twee keer snel achter elkaar om de Proxy op te warmen. Na zo’n 30 seconden is de verdamper op temperatuur en kan je beginnen met een teugje te nemen (niet te hard inhaleren!).

Qua smaak en gebruik had de Proxy veel weg van de Puffco Plus vapozier wanneer je rosin of BHO gebruikt. Het is dan ook niet heel erg andere technologie, maar doordat je mond wat verder weg van de verhittingskamer zit dankzij het pijpje, heeft de damp wat tijd om af te koelen wat prettiger voor de keel is. Meestal kan ik zo’n vijf teugjes nemen voordat de Proxy uit zichzelf stopt met verwarmen.

Door de knop ingedrukt te houden, zet je de Proxy weer uit zodat het apparaat bijvoorbeeld niet per ongeluk aan gaat in je broekzak.

Belangrijke tip: inhaleer rustig! Doe je dit niet en inhaleer je alsof je rookt, zeker als je Proxy aardig vol hebt gevuld, dan kan het zijn dat de inhoud zomaar foetsie is en in de vaporizer verdwijnt waar normaal de damp langs gaat.

Hoe gebruik je de Puffco Proxy met ice-o-lator?

Uiteraard werkt de Proxy ook goed met full melt ice-o-lator, maar de grote vraag is natuurlijk of het ook werkt met meer tradtionele ice-o-lator.

Full melt

Ik probeerde eerst een full melt ice-o-lator en dus normaliter goed genoeg om te dabben. Met dezelfde settings als voor rosin (blauw), wist ik een heerlijke en fijne damp te produceren. Wel viel op, toen ik er wat meer in had gedaan, dat toch wat zwarte residu achterbleef toen de smaak al was vervlogen. Dat moet dan toch echt plantmateriaal zijn geweest. Echter kreeg ik het zelfs zonder alcohol, maar met een wattenstaafje, snel en makkelijk weer schoon.

Tradtionele ice-o-lator

Daarna was het tijd voor wat meer tradtionele ice-o-lator, zeg maar de typische bruine balletjes. Dat was toch een beetje spannend, want over het algemeen wordt afgeraden om zomaar ice-o-lator of drysift in een concentraten vaporizer te doen. Helemaal omdat ik net 350 euro had afgetikt voor de Proxy.

En dus deed ik een aantal balletjes in de Proxy en zette ik hem op verwarmen, weer in de laagste stand. Na dertig seconden kon ik trekjes nemen waarbij de smaak goed doorkwam, maar waar ik wel iets langer voor moest inhaleren. Maar zoals je uit de foto kunt zien was het ook niet heel erg veel.

Puffco Proxy met ice-o-lator
Puffco Proxy met ice-o-lator

Daarna kwam het spannende gedeelte, zou het helemaal aangekoekt zijn? Op onderstaande foto kan je zien aan de zwarte vlekjes op de plek waar de ice-o-lator zit dat er wel wat is aangekoekt.

Puffco Proxy met ice-o-lator 2
Na een sessie met traditionele ice-o-lator hasj.

Maar na werkelijk een keer met een wattenstaafje er doorheen te zijn gegaan, was de Proxy weer brandschoon!

Puffco Proxy met ice-o-lator 3
De Proxy is weer schoon dankzij een wattenstaafje.

Hoe gebruik je de Puffco Proxy met andere soorten (drysift) hasj, zoals Marrokkaanse hasj uit de coffeeshop?

Nog belangrijker was of de Proxy ook overweg kan met meer tradtionele vormen van hasj die je ook kan vinden in de coffeeshop. Daarvoor had ik wel een speciale, ‘triple filtered’ drysift hash gebruikt. Als je dan toch iets moet gebruiken…

Puffco Proxy met Marokkaanse triple filtered drysift hasj
Puffco Proxy met Marokkaanse triple filtered drysift hasj.

Ik heb een klein stukje genomen en nadat ik deze foto had genomen, toch besloten om er een dun pannekoekje van te maken. Weer in de blauwe stand, liet ik de Proxy opwarmen. En ja hoor, soepele teugjes en vooral die typische smaak van Marrokaanse hasj alleen dan zonder de smaak van tabak erbij. Heerlijk!

Daarna was het tijd om de Proxy open te maken en te kijken hoeveel residu was achtergebleven. Zoals op onderstaande foto te zien, bleef er flink wat achter.

Puffco Proxy met Marokkaanse triple filtered drysift hasj 2
Na een sessie.

Maar met een wattenstaafje was de Proxy zo weer brandschoon.

Puffco Proxy met Marokkaanse triple filtered drysift hasj 3
En weer brandschoon!

En wauw, dat maakt de Proxy wel echt revolutionair hoor als je het mij vraagt. Nu ik al meer dan een jaar geen tabak meer consumeer, raakte ik namelijk ook bijna geen tradtionele hasj of ice-o-lator meer aan. Maar nu kan het weer uit de kast worden getrokken voor de Proxy!

Wat is de batterijduur van de Puffco Proxy?

De batterij gaat zo’n 13-15 cyclussen mee. Dat lijkt niet heel veel, maar ieder teugje wat je neemt is vergelijkbaar met een dab. En je kunt er, afhankelijk van of je moet hoesten of niet (doe rustig aan), makkelijk zo’n vijf teugjes van nemen. Helemaal als je de vaporizer deelt met iemand.

Draagbaarheid

Ik heb de Proxy eerst thuis gebruikt, maar wist al snel dat ik hem ook graag met me mee wilde dragen op stap. Hij is wat groot voor je broekzak, maar bij mij pastte het net. Omdat de pijp zelf van glas is, had ik er in eerste instantie wel een zakje met wattenstaafjes voor gedaan in het geval dat…

Maar als je een tas bij je draagt, kan je natuurlijk de handige inbegrepen travel case gebruiken.

Puffco Proxy opgeborgen in travel case
De Puffco Proxy opgeborgen in de travel case. Rechtsboven de Proxy kan je potjes hasj of concentraat kwijt.

Hoe maak je de Puffco Proxy schoon?

Schoonmaken van de Proxy doe je met een wattenstaafje na gebruik, of als je beu bent wat je aan het verdampen bent. Voor grondige schoonmaak dempel je een wattenstaafje in wat schoonmaakalcohol.

Omdat de olie kan lekken in het apparaat zelf, dat krijg je nu eenmaal met het reizen met de vaporizer of door (te) hard te inhaleren, kan je hem ook uit elkaar schroeven om daarna de aparte onderdelen grondig schoon te maken. Hoe je dat doet, kan je in onderstaande video geproduceerd door Puffco zelf leren.

Optioneel: andere glazen opzetstukken

Het toffe van het design van de Proxy is dat je eenvoudig de Proxy uit de glazen pijp kan halen en omdat het een standaard ontwerp is, kunnen glasblazers andere vormen van glas voor de Proxy maken.

Puffco Proxy glazen pijp en verhittingselement apart
De Proxy uit de glazen pijp gehaald.

Zo is er ook bijvoorbeeld de mogelijkheid voor een pijp waar je toch wat water in kan doen, beschikbaar van Puffco zelf.

Het nadeel is echter dat glasblazen in Nederland vrijwel niet gebeurd en het importeren van dergelijk glas niet echt veel gebeurd, maar laten we hopen op een toekomst waarin we dat in Nederland wel kunnen kopen.

Puffco Proxy lucht toevoer
De Proxy zonder de glazen pijp. Het gaatje is voor de luchttoevoer.

Toch heb ik voordat deze review online is gegaan een voorbeeld van een custom glazen pijpje gemaakt door een Duitser gevonden. Dus wellicht dat je bij hem eens kan informeren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Glass smurf (@smurf_glass_art)

Bij het navragen bleek hij ze per opdracht te maken, voor rond de 200-350 euro per stuk afhankelijk van de tijd en de kleur(en). Het kan dus wel, maar alleen in opdracht en je bent ongeveer net zo veel er voor kwijt als een hele Proxy. Dat terwijl je in de Verenigde staten, waar glasblazen en deze vaporizer veel populairder zijn, je ze goedkoper zult kunnen vinden.

Voordelen van de Puffco Proxy?

 • Coolste vaporizer op de markt
 • Voor concentraten, maar ook alle soorten hasj!
 • Opladen met USB-C
 • Makkelijk schoon te maken
 • Makkelijk in gebruik
 • Makkelijk mee te nemen
 • Handig om te delen
 • Te gebruiken met verschillende opzetstukken

Nadelen van de Puffco Proxy?

 • Relatief duur
 • Batterij kan je niet zomaar vervangen
 • Glasblazen is niet populair in Nederland, dus je zult het met de standaard glazen pijp moeten doen. Of 200-350 euro neertellen voor eentje in opdracht gemaakt.

Conclusie van de Puffco Proxy review

De Puffco Proxy heeft voor mij de hoge verwachtingen ingelost. Daarmee is de vaporizer in een rijtje van in totaal vijf vaporizers gekomen die ik regelmatig gebruik, afhankelijk van de situatie. Sterker nog, tijdens de review heb ik eigenlijk geen een andere vaporizer aangeraakt en bijna niet gerookt (en doe ik dat wel, dan puur natuurlijk).

Toch is de Proxy vooral een toevoeging aan je vaporizer arsenaal en kan je het zien als een product wat tussen een vaporizer pen (zoals de Puffco Plus) en een e-rig (zoals de Puffco Peak) zit.

Er zijn ook wel een aantal kanttekeningen, zoals dat je de batterij niet kan vervangen en dat de vaporizer best duur is, maar daar zul je mee moeten leren leven. Aanvankelijk had ik ook mijn twijfels of de batterij wel genoeg zou zijn voor gebruik buitenshuis, maar tot dusver is de batterij nog geen een keer helemaal leeg gegaan.

Zoals al eerder is aangekaart, echt revolutionair is dat de schijnbaar concentraten verdamper ook makkelijk te gebruiken is met (traditionele) ice-o-lator en (Marrokaanse en andere) drysift hasj.

Prijzig, maar een must have voor iedere hasj liefhebber!

Ik heb mijn Proxy via de ex-tractors.com webshop gekocht voor 350 euro inclusief btw. Staat de verdamper nog niet op de website? Stuur dan even een DM aan het bijbehorende instagram account @ex.tractors om het alsnog te regelen. Wees er snel bij, want er zijn er nog maar een paar beschikbaar totdat over een tijdje de volgende levering binnen komt!

REVIEW OVERZICHT
Gebruiksvriendelijkheid
9
Duurzaamheid
5
Prijs
8
Batterij
9
Vorige artikelHet belangrijkste cannabisindustrie nieuws op een rijtje van week 35
Volgende artikelCoffeeshopbond PCN viert 25-jarig bestaan met symposium 4 november
Mauro Picavet is de oprichter en eindredacteur van cannabisindustrie.nl én hennepindustrie.nl, is mede-oprichter van de Cannabis Industrie Awards en de HomeGrown Cup, Highlife Cup jurylid, beheerde 7 jaar de Engelse cannabis cultuur website thestonedsociety.com, werkte 3 jaar voor Cannabis News Network, en is de secretaris van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod sinds 2016 waarmee hij ook Cannabis Bevrijdingsdag in goede banen hielp leiden. Mauro is sinds 2012 actief in de cannabisindustrie.
puffco-proxy-review-coolste-beste-hasj-concentraten-vaporizer-verdamperDe Puffco Proxy is weliswaar aan de dure kant en de batterij is niet te vervangen wat de duurzaamheid niet ten goede komt (en had het een hogere score gekregen), toch is het een must have voor iedere hasj en concentraten liefhebber waardoor het de prijs helemaal waard is.