Terugkijktip: 6 burgemeesters over huisuitzettingen en ethische coffeeshop kwesties

De eerste aflevering met 6 burgemeesters van De Achterkant Van Het Gelijk gaat namelijk over Wet Damocles en een hypothetische situatie met een coffeeshopeigenaar.

0
achterkant van het gelijk alexander pechtold burgemeesters huisuitzettingen Wet Damocles coffeeshop
- Advertentie -

Het stond al op mijn lijstje om te gaan kijken, maar gisteren heb ik pas de eerste aflevering gezien van De Achterkant Van Het Gelijk gepresenteerd en geleid door Alexander Pechtold. Tot mijn verbazing ging de eerste aflevering met 6 burgemeesters vrijwel de hele aflevering over huisuitzettingen (Wet Damocles) voor het hebben van een paar plantjes te veel en over ethische coffeeshop kwesties.

6 burgemeesters over huisuitzettingen (Wet Damocles) in ‘sneue’ zaak

De Achterkant van het Gelijk werd ontwikkeld door Marcel van Dam, samen met o.a. Hans van Mierlo. Van Dam presenteerde het VARA-programma tussen 1980 en 2004 en won hiermee de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf in 1981. In 2014 presenteerde Van Dam nog een eenmalige special over de verandering van het klimaat. Als relatief jonge kijker had ik er nog niet van gehoord, maar ik was wel geïnteresseerd om het te gaan kijken na ergens een promo te hebben gezien.

Een jonge ‘sneue’ jongen zou op zolder in een huurhuis iets te veel plantjes hebben. En nu blijkt dat zijn grootouders op de begane grond wonen

Nu rond zes minuten wordt een Wet Damocles casus voorgelegd aan de zes burgemeesters: Ahmed Marcouch (Arnhem), Hanne van Aart (Loon op Zand), Hubert Bruls (Nijmegen), Lieke Sievers (Edam-Volendam), Sybrand van Haersma Buma (Leeuwarden) en Franc Weerwind (Almere).

Een jonge ‘sneue’ jongen zou op zolder in een huurhuis iets te veel plantjes hebben. En nu blijkt dat zijn grootouders op de begane grond wonen. Volgens Wet Damocles moeten ze er allemaal uit.

Wat opviel is dat de menselijke maat hier ineens wel zijn intrede zou doen. Fundamentele vragen werden alleen gemeden.

Hypothetische situatie met een coffeeshopeigenaar

Toen dacht ik dat het onderwerp cannabis wel al voorbij was, maar daarna werd een hypothetische kwestie voorgelegd waarop steeds werd uitgebreid.

Heb begon met een tuinfeestje, waar ook een coffeeshopeigenaar aanwezig is en een selfie wilt nemen

Heb begon met een tuinfeestje, waar ook een coffeeshopeigenaar aanwezig is en een selfie wilt nemen. Wat doet de burgemeester? En de zoon van de burgemeester wordt bevriend met het zoontje en later treft de burgemeester ze bij hem thuis aan terwijl ze aan het ‘jonko klappen’ zijn (zoals Alexander Pechtold uitlegt: blowen). Wat te doen? En wat als deze coffeeshopeigenaar het lokale voetbalteam wil sponsoren waarin de beide zoons samen voetballen? En wat als deze coffeeshopeigenaar besluit de politiek in te gaan als lijstduwer en zijn vrouw als lijsttrekker?

De antwoorden zijn zeker niet bevredigend, ondanks dat Pechtold meerdere keren herhaald dat het niet verboden is om een coffeeshop uit te baten. Later ging het ook nog over de vestiging van een bedrijf, maar dat was helaas niet een legale wietkwekerij (bijvoorbeeld in het wietexperiment). Dat had vast ook een interessante discussie gegeven.

In ieder geval, de aflevering is zeker het terugkijken waard via NPO Start of hoe je dat gebruikelijk doet.