Het mysterie van de Zkittlez wiet: wat zijn de genetica en voorouders?

In zijn nieuwe column schrijft Rens Hoppenbrouwers over het mysterie rond de Zkittlez strain.

0
cannabis belastingen Massachusetts cbd olie coffeeshp dizzy duck den haag 5000 clever leaves zkittlez wiet
- Advertentie -

De Zkittlez, of Zkittles, wie kent deze strain niet? Winnaar van tal van cannabis cups over de hele wereld en beroemd om zijn explosie achtige snoep- en fruit smaak. Persoonlijk, en waarschijnlijk delen velen mijn mening, is dit een van mijn favoriete soortje aller tijden. De eerste keer dat ik dit pracht mocht proeven was ik totaal van slag hoe veel smaak dit kon hebben. Maar naast dat deze strain beroemd is om zijn aroma, er hangt ook een groot mysterie om deze plant heen. Want, wat is nou precies de juiste genetica van deze plant, en wat zijn zijn voorouders?

Update, 5 mei: Skittles® maker Mars Wrigley klaagt Zkittlez strain makers aan

Update, 12 mei: Zkittlez wiet breeder reageert op copyright rechtszaak Mars Wrigley

Voor het eerst in aanraking met Zkittlez

Mijn eerste keer dat ik in aanraking kwam met de legendarische Zkittlez-terps was op de vooravond van de HomeGrown Cup van 2017. We hadden op de vrijdagavond voordat het gekkenhuis van start ging nog een kleine smoke-out met de crew en wat vrienden. Daar had iemand een selectie gedaan van wat nieuwe strains, en hij had enkele samples bij om te proeven. Tussen wat verschillende samples zat ook de Blueberry MuffinTopz x OZK, wat direct grote indruk maakte in heel de kamer. De citroen achtige Zkittlez smaak kwam hierin enorm naar boven. Helaas door pech en wat onvoorziene gebeurtenissen is hij deze soort kwijtgeraakt.

2018: Zkittlez by Bezzle

Het was precies een jaar later, op de Homegrown Cup 2018, dat heel Nederland en omstreken kennis maakte met de Zkittlez van de Engelse jongeman Bezzle. Deze geweldige gepassioneerde kweker heeft de snoep strain weten te bemachtigen door naar Californië te vliegen, een aantal stekjes te kopen voor een krankzinnige prijs, en die daarna in zijn handbagage terug te vliegen naar huis. Een uitdagende trip wat hem zeker op de kaart heeft gezet in Europa.

Zkittlz wiet Bezzle zkittles strain genetica

Maar genoeg over mijn eigen ervaring, laten we eens wat dieper ingaan op zijn voorouders.

De genetica en voorouders

Als je gaat zoeken op internet naar de ouders van de Zkittlez, de moeder en de vader waaruit deze kruising is ontstaan, vind je vaak hetzelfde antwoord. De lineage volgens bijvoorbeeld Leafly, een zeer gerespecteerde cannabis informatie website, is dat het een mix zou moeten zijn van Grape Ape en Grapefruit die is gekruist met een andere niet bekendgemaakte soort. 

Het maakt de mysterie rond deze plant compleet

Het maakt de mysterie rond deze plant compleet. Want wat is nou die niet bekendgemaakte soort? Zou dit altijd zijn onthouden door de originele ontdekkers 3rd Gen Family en Terp Hogz, om deze soort voor hun zelf te kunnen houden? Zoals het geheime familierecept van je oma.

Of zou het gewoon zo zijn omdat ze het wellicht zelf ook niet helemaal weten?

CSI Humboldt: het is een lucky fenotype van Sherbert

Tijdens de terugweg van een van mijn bezoekjes aan Barcelona, had ik de eer om te mogen overnachten bij La Chanvriere, een biologische boer uit Frankrijk. Naast de heerlijke versnaperingen zit deze meneer ook vol met boeiende verhalen. We kwamen in discussie over de Zkittlez en hij wees me op een foto plus de beschrijving van CSI Humboldt op Instagram. En deze tekst zorgde voor een heel nieuw bekijks op de plant.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door CSI: Humboldt (@csi_humboldt)

De persoon achter deze Instagram pagina is een befaamde breeder uit de Emerald Triangle. Op de foto waar La Chanvriere me op wees (ook hierboven) stond een Sherbert S1 zaailing, zojuist ontkiemd door hemzelf. Daarbij zegt hij dat rond de 300 van deze zaden gaat groeien, om te kijken of hij ergens een Zkittlez dubbelganger kan vinden. Hij meent namelijk dat niet welbekende voorouders de echte ouders zijn, maar dat de Zkittlez een lucky fenotype is van de Sherbert familie, ook wel genoemd als de Key Lime Pie.

Voor mij was dit een “eye opener”

Voor mij was dit een “eye opener” en ik vermoed dat dit ook niet het laatste zal zijn wat we hier over horen. Ik vraag me enorm af wat jullie mening hierover is. Wat denken jullie dat de originele voorouders zijn? Wie weet komt het allemaal een keer naar boven.

Maar tot die tijd, genieten we gewoon van zijn verrukkelijke smaak profiel en zijn subtiele high…