Huis van Afgevaardigden in VS stemt wederom in met cannabis legalisatie

Het Huis van Afgevaardigden in de VS heeft voor de tweede keer ingestemd met de MORE Act die cannabis landelijk zou legaliseren. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Senaat.

0
democratische partij cannabis trump cannabis onderzoek cannabis legalisatie amerikaanse congres more act joe biden drug czar
- Advertentie -

Eeerder deze week berichtten we al dat de MORE Act eerst nog door een commissie moest gaan voordat het tot een stemming zou komen in het volledige Huis van Afgevaardigden. Vandaag heeft het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten voor de tweede keer dan ook ingestemd met de Marijuana Opportunity, Reinvestment and Expungement (MORE) Act. 

MORE Act zou cannabis federaal (landelijk) legaliseren en meer

Het wetsvoorstel, dat in mei vorig jaar werd geherintroduceerd nadat het met een meerderheid werd aangenomen in 2020, zou onder andere cannabis uit de Controlled Substances Act (CSA) verwijderen, mensen met een cannabisveroordeling in staat stellen om hun veroordeling te laten verwijderen en een federale belasting op cannabis invoeren waarvan de inkomsten onder andere zou gaan naar de gemeenschappen die het hardst zijn getroffen door de War on Drugs.

Reden voor de herintroductie was overigens dat elk lid van het Huis van Afgevaardigden in de VS er twee jaar zit, waarna er weer verkiezingen zijn. In een nieuw Huis van Afgevaardigden begint het wetgevingsproces daardoor opnieuw, vanaf het begin. Het huidige Huis van Afgevaardigden zit er van januari 2021 tot december 2022.

Wetsvoorstel zal waarschijnlijk stranden in de Senaat

Technisch gezien zijn de Democraten door de overwinningen in Georgia precies 50-50 verdeeld in de Senaat met de Republikeinen, waardoor de verkozen vice-president Kamala Harris als de tie-breaker fungeert voor stemmen als er bij een stemming in de Senaat evenveel stemmen voor als tegen zijn. De vorige keer is het niet tot een stemming gekomen in de Senaat, maar de kans is klein dat het de Senaat zal doorkomen, legde de de cannabis expert van Politico, Natalie Fertig, eerder uit in een video hieronder en in haar laatste artikel voor Politico over de ontwikkelingen.

Wel hebben Democratische Senatoren hun eigen wetsvoorstel geïntroduceerd en er is ook vanuit de Republikeinen een wetsvoorstel gemaakt.

Opvallend (of typisch) was overigens dat juist die Republikeinse afgevaardigde, van het Republikeinse wetsvoorstel, tegen de Democratische MORE Act stemde vandaag.

Volgens een analyse zou de MORE Act 13,7 miljard dollar netto extra opleveren voor de Verenigde Staten tussen 2021-2030.