MORE Act vandaag weer voor commissie, laatste horde voor stemming

Het wetsvoorstel wordt waarschijnlijk aangenomen, maar zal stranden in de Senaat voorspellen experts.

0
democratische partij cannabis trump cannabis onderzoek cannabis legalisatie amerikaanse congres more act joe biden drug czar
- Advertentie -

Eind vorige week werd aangekondigd dat de Marijuana Opportunity, Reinvestment and Expungement (MORE) Act vandaag zal worden behandeld door het House Rules Committee van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Het is de laatste horde voordat het (wederom) tot een stemming komt in het volledige Huis van Afgevaardigden.

Update, 1 april: Huis van Afgevaardigden in VS stemt wederom in met cannabis legalisatie

MORE Act zou cannabis federaal (landelijk) decriminaliseren en meer

Het wetsvoorstel, dat in mei vorig jaar werd geherintroduceerd nadat het met een meerderheid werd aangenomen in 2020, zou onder andere cannabis uit de Controlled Substances Act (CSA) verwijderen, mensen met een cannabisveroordeling in staat stellen om hun veroordeling te laten verwijderen en een federale belasting op cannabis invoeren waarvan de inkomsten onder andere zou gaan naar de gemeenschappen die het hardst zijn getroffen door de War on Drugs.

Reden voor de herintroductie was overigens dat elk lid van het Huis van Afgevaardigden in de VS er twee jaar zit, waarna er weer verkiezingen zijn. In een nieuw Huis van Afgevaardigden begint het wetgevingsproces daardoor opnieuw, vanaf het begin. Het huidige Huis van Afgevaardigden zit er van januari 2021 tot december 2022.

Wetsvoorstel wordt waarschijnlijk aangenomen, maar zal stranden in de Senaat

Tenminste, dat is de voorspelling van Politico’s cannabisbeleid expert Natalie Fertig.

Vrij vertaald:

De MORE Act werd in december 2020 door het Huis van Afgevaardigden aangenomen, meestal langs partijlijnen.

Het belangrijkste waar ik deze keer naar kijk, is hoe de verdeling van de stemmen verandert. Zullen meer Republikeinen ja stemmen? Minder Democraten nee stemmen?

Dat kan ons een idee geven of het sentiment rond decriminalisatie in het Huis van Afgevaardigden aan het veranderen is.

Technisch gezien zijn de Democraten door de overwinningen in Georgia precies 50-50 verdeeld in de Senaat met de Republikeinen, waardoor de verkozen vice-president Kamala Harris als de tie-breaker fungeert voor stemmen als er bij een stemming in de Senaat evenveel stemmen voor als tegen zijn.

Maar Democratische Senatoren hebben hun eigen wetsvoorstel geintroduceerd en er is ook vanuit de Republikeinen een wetsvoorstel gemaakt.

Volgens een analyse zou de MORE Act 13,7 miljard dollar netto extra opleveren voor de Verenigde Staten tussen 2021-2030.